Uitgelicht standaard

Karibu sana!

Oftewel welkom, goedemorgen of een van de andere honderdduizend betekenissen die deze twee woorden hebben in het Swahili. Al moet ik zeggen dat het voor mij momenteel helaas iets minder enthousiast aanvoelt dan de eerste twee woorden je normaal gesproken doen geloven. Aan al het goede komt namelijk een eind. Dus ook mijn vakantie. Tijd dus om de Catchdraad weer eens op te pakken. En geen beter begin in dit geval dan een gouwe ouwe van de vakantiebestemming als inspiratiebron. Zodat we nog even terug kunnen denken aan die geweldige, ontspannen tijd. En het zonnetje natuurlijk. En om de drempel om er weer in te komen, wat lager te maken.

Dus geniet ik vandaag nog even na van de Dawa. Huh? Dawa? Juist, goed gelezen. Een inmens populaire cocktail aan de Oostkant van Afrika. Noem het maar de mojito der Kenianenen en hun buren, de caipirinha van de Indische Oceaan, de Bloody Mary 2.0, I really could not care less. Het enige dat je er wel van moet weten, is dat ‘ie lekker is. Bijzonder lekker zelfs. Verfrissend, verkoelend, niet te zoet, niet teveel alcohol, en precies goed genoeg om het uitzicht op een turquoise zee met wat wuivende palmbomen langs het strand nog net iets mooier te gaan vinden. Voor zover nodig dan.

In mijn optiek dus precies datgene wat we in Nederland met het oog op de aanstormende herfst wel kunnen gebruiken. En omdat deze cocktail echt een blijverdje is (er is per slot van rekening toch ooit ook een gek geweest die de ordinaire Mojito in ons land heeft geintroduceerd, niet waar?!), ga ik een offensief beginnen. Noem het een kruistocht door het cocktailland. Met als enige verzoek: Barmannen der Lage Landen verenigt u, en laat de Dawa ook in onze cocktailgelegenheden zijn intrede doen.

Tot die tijd voor alle potentiele liefhebbers hier alvast het D-I-Y recept.

Ingrediënten:
– 2 limoentjes, schoongeboend en in 4 parten gesneden
– 3 lepels crushed ice (uiteindelijk afhankelijk van de grootte van het glas)
– ca. 1-2 eetlepels honing (naar smaak)
– 2cl wodka (eventueel later naar eigen smaak en inzicht verder op- of af te schroeven)

Verdere benodigdheden: een longdrinkglas en een (houten) stamper

Doe de limoenen in het glas, schenk de honing erover heen en stamp met de stamper het limoensap uit de schillen. Roer de honing goed door het sap. Verdeel hierover het ijs. Schenk de wodka eroverheen. Nog een keertje goed, doch behoedzaam roeren, en klaar is je Dawa.

Makkelijker kunnen we het niet maken. Lekkerder wel.

Proost. Of zoals de Kenianen zouden zeggen: Maisha marefu!