Uitgelicht standaard

Stockholm staat zeker in mijn top 3 van favoriete steden in Europa, je zult me er dus weinig slechts over horen zeggen. Echter, iedere stad en/of land heeft wel wat punten waar je ‘minder tevreden’ mee bent, om er maar eens een management term in te gooien. Zoals je in mijn vorige stuk hebt kunnen lezen liggen de prijzen in Stockholm over het algemeen wat hoog, dit is zeker het geval als het op alcohol aankomt. De BTW op alcohol ligt hoger dan in Nederland en ook betaal je in een bar of restaurant een meervoud van hetgeen je in de winkel betaalt. Er is eigenlijk geen horecagelegenheid te vinden waar je onder de 7,50 euro een glas huiswijn bestelt.

Maar koop je een fles wijn in de winkel, dan valt het eigenlijk wel mee. Je betaalt hooguit een euro per fles meer dan bij ons. En vooral de bag in box waar ik enkele weken geleden al over schreef is hier erg populair.

Een groot verschil omtrent alcohol in Zweden ten opzichte van Nederland is dat je niet zomaar een flesje wijn of kratje bier in de supermarkt kan kopen. Ook een slijterij of gezellige wijnwinkel zul je hier niet vinden. Alcohol kopen is hier een serieuze zaak en vergt enige voorbereiding. Je koopt je flesje bij de Systembolaget, een winkelketen in handen van de overheid. Geen gezellige promo-acties, geen jurkje bij een krat Bavaria, geen vervelende toeter bij een sixpack, geen hip oranje koelkastje als je een fles Veuve Clicquot koopt. Alleen hetgeen waar je voor komt; bier, wijn, cider of sterke drank. Op zondag en in de avonduren gesloten. Dus heb je ’s avonds een etentje en heeft de aangeschafte fles kurk of krijg je onverwacht bezoek en heb je niets in huis, dan heb je gewoon pech. Je kunt simpelweg nergens een flesje scoren…

Ook geldt er een strenge leeftijdscontrole bij Systembolaget en moet je altijd je legitimatie laten zien als je afrekent. Je moet minimaal 20 jaar zijn (in een bar 18???) om alcohol te kopen en zelfs als overduidelijk is dat je twee keer zo oud bent krijg je je flessen niet mee zonder paspoort of rijbewijs. Sterker nog, als je met z’n tweeën bent, beiden ver over de 20, dan dien je je alle twee te legitimeren. Heeft één van de twee geen legitimatie bij zich, dan blijft diegene buitenstaan. Je loopt anders het risico dat je je spulletjes weer netjes terug mag zetten in het schap.

De Zweedse overheid is nu eenmaal erg op gezondheid en welzijn voor het volk gesteld  en hun alcoholbeleid is hier een goed voorbeeld van. Mijns inziens een wat al te krampachtige manier om (overmatig) gebruik van alcohol door jongeren tegen te gaan. Zij komen toch wel aan hun Breezers, er is immers altijd wel een manier te vinden. Tevens maak je er nu iets heel groots en spannends van wat ‘de jeugd’ alleen maar zal aansporen om op andere manieren aan het vloeibare goud te komen.