Uitgelicht standaard

Zoals beloofd in ons stuk over de culinaire kersttradities in Zweden, bij deze een paar leuke nieuwe tips, mocht je dit voorjaar op zoek zijn naar een waanzinnige stad in Europa! Want Amsterdam is leuk, maar we zijn gelukkig niet de enige leuke stad van noord Europa! Als je wilt weten hoe de trendy wijnbarretjes en koffiezaakjes er over 5 jaar uitzien in Amsterdam, moet je nu naar Stockholm. Daar schieten de initiatieven voor nieuwe horecaconcepten als paddenstoelen uit de grond!

Zo zit er midden in het oude centrum 19glas, een smal zaakje waar je zo aan voorbij zou lopen. Het betreft echter een bijzondere wijnbar waar veel wijnfreaks, getipt vanuit een gids of Google, gericht naartoe wandelen.Je kunt hier ook terecht voor lunch en diner, maar de nadruk ligt toch wel op de wijnen. Zo zijn er honderden (!) per fles en tientallen per glas te bestellen. Ook zo’n 15 verschillende soorten Champagne zijn hier te bestellen. Huiswijn hebben ze niet, het voordeligste glas kost 12,50 euro… maar dan heb je ook wat.

19glas
Stora Nygatan 19
www.19glas.se

 

 

 

 

 

 

De tweede aanrader is een net geopend complex op het exclusieve Stureplan. Dit plein staat bekend om het plein met de meest exclusieve clubs, bars en restaurants van Stockholm en daar is nu dus iets groots bijgekomen, te weten Taverna Brillo. Een enorm complex van meerdere honderden vierkante meters dat voor een groot deel uit een soort metro gangen bestaat. En dan hier en daar, ineens, een bar met prachtig seafood, kazen en mooie wijnen. Her en der zijn zitjes gecreëerd en in de avonden draait er een DJ. Er zijn twee grote restaurants en verder dus kleine barretjes met van alles en nog wat. Een zeer gewaagd project omdat het zo gigantisch groot is en ook ZEKER niet voordelig, waarvan akte. Maar goed, je bevindt je dan natuurlijk wél met je wijntje tussen de crème de la crème van het toch al mooie en uiterst trendy Zweedse volk. En dat is ook wat waard, toch?

Taverna Brillo
Sturegatan 6
www.tavernabrillo.se

 

 

 

 

 

 

Wij hebben de Kalverstraat, Stockholm heeft Drottninggatan (de Koningennestraat). Een ordinaire koopgoot waar je rond feestdagen niet wilt zijn. Alle ketens zijn vertegenwoordigd en hier en daar vind je een speciaalzaak. Iets wat echter ondenkbaar is in de Kalverstraat, is dat er tussen al het shopping-geweld ook plaats is voor een klein koffietentje waar twee enthousiaste jongemannen een succesvolle zaak aan het runnen zijn. Ik heb het over Esaias, een charmant pijpenlaatje waar hooguit 20 mensen inpassen. Paradepaardje is de koffie, één van de eigenaars is barista en bereidt dus met de grootst mogelijke zorg ieder kopje espresso of andere variant, alsof zijn laatste uur heeft geslagen. De andere eigenaar richt zich op het eten, heerlijke broodjes met bijzonder beleg zoals worst van Eland en mierikswortel of een Reuben sandwich, de Manhattan klassieker uit de jaren 30 met beef en zuurkool. De zaak staat, begrijpelijk, stampvol met fans die wachten op een kop koffie, een broodje of één van de andere specialiteiten. Ook hebben ze een glaasje wit of rood bij de lunch, al kost dat zo´n 10,00 euro dus een frissie op z´n tijd is ook weleens lekker. Dit is echt een zaak waarvan je zin krijgt om te ondernemen!

Esaias
Drottninggatan 102B
www.kafeesaias.se

 

 

 

 

 

 

Dit zijn slechts drie pas geopende horecazaken in Stockholm. Ben je benieuwd naar meer? Lees dan ook ons stuk van afgelopen zomer met méér dan genoeg tips.