Deze week is het de derde donderdag van de maand november en dat betekent in de wijnwereld dat het tijd is voor de déblocage van de Beaujolais primeur. Al tientallen jaren is dit een traditie in de Bourgogne waar deze wijn gemaakt wordt. Deze jonge wijn wordt gemaakt van de gamaydruiven die in oktober zijn geplukt en door de snelle procédé macération Sémi-Carbonique toe te passen is de wijn in slechts enkele weken al klaar om gedronken te worden. En dat wordt dus gevierd!

Franser wordt het bijna niet als je als horecaondernemer hierop inspeelt en een weekend in het teken stelt van deze fruitige primeurwijnen. Jan en Marije van Auberge Jean & Marie hebben een enorme liefde voor de Franse gastronomie en vieren daarom net als de Fransen de déblocage. Donderdag wordt er groots uitgepakt in de wijnkelder van het restaurant. De primeur zal rijkelijk vloeien maar daarnaast zijn er ook nog diverse Grand Cru’s die je kunt proeven. Want de Beaujolais heeft nog zo veel meer te bieden dan de primeur wijn. Denk aan de Morgon van Lapierre, Les Griottes van Domaine Vissoux en de Couvent de Thorins van Chateau de Moulin a Vent. Oulala!

auberge 2

Bij deze traditionele wijn horen natuurlijk ook traditionele Franse hapjes. Deze wijnen combineren heel erg goed met zachte kazen, charcuterie, paté en rillette met cornichons dus deze zullen zeker niet ontbreken. Als wijnliefhebber pur sang ga ik natuurlijk ook even checken wat de Beaujolais dit jaar voor ons in petto heeft. Mocht je donderdag niet in de gelegenheid zijn om bij de déblocage viering aanwezig te zijn dan heb je de rest van het weekend nog de kans om deze Beaujolais wijnen te komen proeven want ze zijn gewoon per glas te bestellen.

Bonne Soirée!

Auberge Jean & Marie
Albert Cuijpstraat 58-60