Uitgelicht standaard

Het was even sparen maar vorige week vrijdag was het dan zover, de million dollar kroegentocht. Het plan was om meerdere hotelbars aan te doen en deze te beoordelen op service, hipheid, gezelligheid, exclusiviteit, prijs/kwaliteit-verhouding etcetera.

Canal House
We trappen af bij boutique hotel Canal House aan de Keizersgacht. Een schitterend pand met 23 unieke stijlkamers, een restaurant aan de achterkant, bar in het midden met mooie lounge met zitjes aan de voorzijde. Uitzicht op de gracht dus! De barman is uiterst vriendelijk en professioneel en heet ons officieel welkom alvorens hij als een pakezeltje met onze vier dikke winterjassen vertrekt richting garderobe. We bestellen een fles witte huiswijn en een biertje. Als we even later de fles leegschenken en net een glas tekortkomen, schenkt de barman een nieuw glas in en biedt deze aan van het huis. Geweldig toch? Bij het afrekenen zijn we blij verrast, we betalen slechts 22,00 euro! Dat is dus een fles mooie wijn, biertje, goede nootjes in een top ambiance met dito service. Aanrader dus. Overigens zit een paar panden links van Canal House nog een mooi boutique hotel, genaamd The Toren. Ook dit is een prachtig grachtenpand met goede kamers, alleen lijkt mij de bar een beetje te veel kermis naar mijn smaak met veel rood pluche en nog veel erger… een enorme flatscreen die de hele lounge oplicht! En dan staat er ook nog een sportzender op zodat je tijdens het zippen aan je Chablis-tje ook nog een kooigevecht in Tokyo kunt volgen. Niet aan mij besteed. Maar goed, dit is het beeld dat ik kreeg toen ik door het raam naar binnen keek, we zijn niet binnen geweest. Dus helemáál eerlijk kan ik niet oordelen…

Canal House
Keizersgracht 148-152
www.canalhouse.nl

Freddy’s Bar, L’Europe

We sprongen op de fiets naar bar #2, Freddy’s bar in hotel De L’Europe. Het hotel is de afgelopen jaren voor een vermogen verbouwd en is nu bijna af. Het resultaat mag er zijn, we liepen een rondje door het pand en het ziet er meer dan gelikt uit! De bar is niet heel erg veranderd, al is er als groot verschil dat de toog (de bar zelf dus) niet meer de originele bar is die het voor de verbouwing was. Dus je leunt tegenwoordig tegen een andere bar dan waar Freddy zelf menig keer aangezeten heeft. De bar is nog wel in het pand, deze is verhuisd naar een banqueting zaal in het hotel. Als je vanaf de lobby richting de bar loopt, kom je eerst langs een klassiek ingerichte rookkamer en een klimaatkast met een indrukwekkend aanbod aan verschillende sigaren. Je wordt als roker dus niet naar buiten gestuurd maar kunt in stijl genieten en wegzakken in een van de fauteuils.
Eenmaal binnen krijgen we de wijnkaart met, zoals je in een dergelijk hotel kunt verwachten, de meest waanzinnige wijnen voor uiteraard absurde prijzen. Een fles is te krijgen vanaf een euro of 30,00. Omdat we nog een lange weg te gaan hebben deze avond en geen zin hebben om een substantieel deel van de verbouwing mee te betalen, doen we het rustig aan en bestellen we ook hier een lekker flesje van rond de 38 E. En ook hier krijgen we er een prima nootje bij. Aan de bar zitten wat stelletjes die in het hotel verblijven en een enkele buurtgenoot, al kom je in dergelijke etablissementen natuurlijk weinig Amsterdammers tegen. Het uitzicht vanaf Freddy’s Bar is leuk omdat je vrij anoniem alle voorbijgangers kunt aanschouwen zonder dat men ooit echt naar binnen kijkt. Leuke zaak om eens een drankje te doen voorafgaand aan een etentje in de buurt. Enige minpuntje tijdens ons bezoek was dat de barman, die overigens verder prima zijn werk deed, er even tussenuit kneep om buiten een sigaret te roken waardoor de bar onbemand was. Prima als dat bij de Pilsvogel gebeurt maar in een dergelijke zaak kan dat niet, zeker niet als er 8 man aan de bar zitten. Verder leuk dus!

Freddy’s Bar @ Hotel De L’Europe
Nieuwe Doelenstraat 2
www.leurope.nl


23rd, Okura

De glazen waren leeg, op naar de volgende dus. Richting Amsterdam zuid, 23rd bovenin het Okura was aan de beurt. Voor ons alle vier een bekend adres maar simpelweg te leuk om over te slaan. De barmannen werken er al jaren, zijn informeel maar correct en last but not least zijn zij zeer bekwaam als het op cocktails aankomt. Iedere denkbare cocktail die je bestelt staat in een mum van tijd voor je snufferd en smaakt precies zoals deze zou moeten smaken. De bar en het naastgelegen restaurant Ciel Blue (2 Michelin sterren) zijn een paar jaar terug grondig gerenoveerd. Dat was hard nodig want vooral het interieur van de bar leek rechtstreeks van de set van Golden Girls te komen. Na de renovatie is het een bar met knusse hoekjes en zitjes geworden met gedimt licht. Perfect om met vrienden een borrel te drinken, je liefje ten huwelijk te vragen of heel veel geld wit te wassen boven een flesje bubbels met foute heertjes. Alle drie gebeurt hier dagelijks zij aan zij en die mix geeft de bar juist iets bijzonders en intiems. Zoals gezegd zijn de cocktails voortreffelijk dus we laten op dit adres de wijn even voor wat het is. We gaan voor de meest uiteenlopende mixen zoals een frisse mix van wodka en komkommer maar ook bestellen we een klassieke mojito. Sta je in een doorsnee ‘hotspot’ rustig een kwartier op vier verschillende cocktails te wachten, hier staan ze binnen 5 minuten allemaal voor onze neus. En dus voortreffelijk van smaak. Uiteraard kom je hier vooral vanwege het uitzicht, al zou de bar net zo prettig zijn bij dichte mist. Het is de combinatie van de internationale allure, service en bekwaamheid van de barmannen en de inrichting die dit tot een all-time favourite voor ons maakt.

Bar 23rd @ Hotel Okura
Ferdinand Bolstraat 333
www.okura.nl

Volgende week het vervolg van mijn verslag met het Conservatorium Hotel en MOMO.