Bartje Boemboe Amsterdam Oost Indisch

Tijdens mijn eerste ‘exotische’ reis (oftewel: buiten Europa dan wel Amerika) heb ik in de Indiase stad Udaipur een middag lang kookles gehad in de garage van een zeer vriendelijke mijnheer. Een van de basislessen die ik daar leerde over deze keuken, is dat de basis van veel curry’s bestaat uit slechts een paar basisingrediënten: ui, knoflook, gember en in sommige gevallen tomaat. Lekker standaard, hoor ik je denken. Het zijn dan ook vervolgens de kruiden ‘van het huis’, oftewel de garam masala, die ervoor zorgen dat de smaak van curry in ieder huishouden volledig anders kan smaken.

Mede om die rede heb ik leren begrijpen dat ook de ene Indische maaltijd niet de andere is, en dat de smaak hiervan per adres enorm kan verschillen. In dit geval zijn het de boemboe’s die het grote verschil maken. En dan vooral de boemboe’s die doorgegeven van generatie op generatie.

Voor iedereen die niet gezegend is met een Indonesische oma: één van de adressen in de stad met legendarische boemboe’s is Bartje Boemboe. En hoera, hoera, die kun je ook nog eens ‘gewoon’ kopen om ook thuis een overheerlijke Indische maaltijd op tafel te toveren. In hartje Oost maken Bart en Jojo namelijk de allerlekkerste boemboe’s voor je klaar. Af te halen in de winkel én online te bestellen (per 4 stuks). Naast boemboe’s heeft de winkel (alleen geopend op donderdag en vrijdag) nog veel meer: je kunt hier ook terecht voor steeds een ander ‘bordje’, mocht je niet begenadigd zijn met keukenprins(es)-skills, en je bent wel toe aan een portie hartverwarmend eten. Om bijvoorbeeld mee te nemen naar huis en daar op te warmen.

Bartje Boemboe Amsterdam Oost Indisch

Bartje Boemboe Amsterdam Oost Indisch

Maar Bartje Boemboe heeft nog iets veel leukers: regelmatig serveren ze namelijk in hun winkel/keuken een Indisch vijfgangen diner. Tijdens een heuse Aanschuiftafel. Voor het luttele bedrag van 37,50 euro, inclusief heerlijke wijnen, koffie en/of thee. Een Bintang kan uiteraard ook, maar dit wordt door Bart niet aangeraden: bier in combinatie met rijst zet uit in je buik, en dan zit je sneller vol. En geloof me, dat wil je niet laten gebeuren tijdens deze Aanschuifavonden.

Wat er deze editie bij ons op tafel stond? Onder meer een smakelijke bao bun met smoor en bietjesatjar, de befaamde rendang kroketjes van Jojo, saté tempeh en saté lilit, babi ketjap met allerhande toebehoren en huisgemaakte sambal, en een te smakelijk chocoladetaartje met spekkoek-room…

We kunnen nu alleen maar hopen dat de Aanschuiftafel ook een Uitschuiftafel is. Want met dit soort heerlijke gerechten, kan dit concept niets anders dan storm gaan lopen. En in de tussentijd pleiten wij voor een naamsverandering: met dit hartverwarmende eten is het wat ons betreft gewoon Hartje Boemboe.

>>> Bartje Boemboe is overigens ook wekelijks te vinden bij Clubkoffie. Meer horen over deze pop-up? Luister dan de uitzending terug van Amsterdam FM. Chiel ‘Clubkoffie’ Griffioen vertelde ons er alles over!

Bartje Boemboe

Middelhoffstraat 6

Bartje Boemboe Amsterdam Oost Indisch

Bartje Boemboe Amsterdam Oost Indisch

Bartje Boemboe Amsterdam Oost Indisch