Uitgelicht standaard

In 2009 verhuisde ik als jonge, blonde en onbevangen student vanuit het ouderlijk huis in het hart van Oud-Zuid naar Bos en Lommer. En dan niet naar één van de leuke zijstraatjes op het randje met de Baarsjes, nee ik verhuisde naar het hart van Bos en Lommer: het Bos en Lommerplein. Er waren dan ook weinig vrienden die deze keuze toejuichden of zelfs begrepen. Waarom zou je het veilige Oud-Zuid verruilen voor de ghetto? Tja, Oud-Zuid was naast veilig ook saai. Dodelijk saai. En als kersverse studente hield ik wel van een uitdaging. BoLo it is dus.

Als foodie én student ben je in BoLo natuurlijk op zich prima op je plek. Een Turkse supermarkt om de hoek, de dagelijkse markt op het plein, de Marokkaanse slager als buurman, allemaal allervriendelijkst voor je portemonnee. Maar als foodie snak je regelmatig naar een lekkere macchiato, een goed stuk vlees of vis, heb je behoefte aan een goede traiteur en een wil je soms ook je tanden zetten in een lekker kaasje of worstje bij de borrel. En daar moest je vijf jaar geleden toch echt niet voor in BoLo zijn. Maar zoals het met elke ‘rauwe’ buurt in Amsterdam vergaat: na de studenten volgen de hipsters, na de hipsters volgen de gezinnen en na de gezinnen volgen de yuppen. En ondertussen mag je Bos en Lommerweg inmiddels gerust het culinaire hart van BoLo noemen.

Als de eerste yup zich heeft gevestigd in een buurt dan is het wachten op de eerste Bagels en
Beans
. En als de Bagels en Beans het aandurft, dan komen er meer koffiezaakjes. Zo kun je inmiddels niet alleen terecht bij de B&B voor een lekkere macchiato maar ook bij BuonGiorno, midden op het Bos en Lommerplein. Tip: als je dan toch op het plein bent, zoek dan even de Turkse bakker in de linkerhoek op voor goddelijke verse Turkse broodjes. Voor een gebrek aan goed brood hoef je hier trouwens niet bang te zijn: er zitten maar liefst drie bakkers aan de Bos en Lommerweg, twee van de wat oudere stempel en mijn favoriet Bbrood voor het beste speltbrood van de stad.

Verder komt ook de sweet tooth niets te kort in BoLo: naast het lekkerste home-made ijs van Frank en Lydia kun hier natuurlijk de heerlijkste baklava van Amsterdam halen. Hoewel mijn favoriet toch wel Shukran is. Mierzoet maar oh zo lekker. En mocht je even genoeg hebben van de Mediterraanse keuken stap dan binnen bij About Jackie. Een traiteur, eetwinkel en lunchroom in één. Met heerlijke wijnen, kaasjes en andere hapjes. En je cooking skills verbeteren kan daar ook: ze geven één keer in de vijf weken cooking classes onder leiding van een chefkok.

Maar een wijk is natuurlijk pas écht in opkomst als een biologische supermarkt de deuren opent. Estafette is inmiddels alweer drie jaar onmisbaar in de buurt. Net als Van de Buurt, de huiskamer van menig inwoner van BoLo waar je de lekkerste burgers en lokale biertjes van de buurt kunt krijgen. Inmiddels ben ik verhuisd naar een ander deel van BoLo – wél één van de leuke zijstraatjes op het randje met de Baarsjes – en ook hier zijn genoeg leuke zaakjes te vinden. Rue de Sèvres bijvoorbeeld. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Bar SpekFierSpeijkervet, nieuwkomer Van ’t Spit en de zojuist geopende vestiging van Stach. Het moge duidelijk zijn: West is hot.

En natuurlijk zitten er nog steeds een paar louche zaakjes aan de Bos en Lommerweg. De doe-het-zelf-winkel van letterlijk acht vierkante meter waarvan je je afvraagt wat ze de hele dag doen, de pizzatent waar ik werkelijk nog nooit iemand binnen heb zien zitten en die toch zeker zo’n vijf jaar bestaat en natuurlijk de klassieke belwinkels en döner kebabzaken zijn ruim vertegenwoordigd. Maar ach, dat is juist wat BoLo wat zo leuk maakt. Want hoe blij ik ook ben met alle hipsters en nieuwe hotspots, BoLo heeft gelukkig haar rauwe en spannende randje behouden. En ik hoop met heel m’n hart dat het zo blijft. I just love BoLo!