Uitgelicht standaard

Het was druk de laatste maanden op de pont. Niet alleen werden de bussen van het Centraal Station regelmatig omgeleid naar ‘onze kant van het water’, er er broeit gewoon iets in Noord. Steeds meer mensen durven de oversteek aan. Ze komen voor de festivals op het NDSM terrein, activiteiten in de Tolhuistuin, films in het prachtige Eye, of de skate- en vintage winkeltjes in de VanderPekstraat.

En langzamerhand uit zich dat in meer culinaire mogelijkheden. De likkebaardende Van der Pekbuurtbewoner was eerst met name aangewezen op de heerlijke vissoep van Royal, het malse lamsvlees van Lalézar of een uitgebreide keus uit dönertentjes. Maar inmiddels is er meer. Nee, ik heb het niet over de IJ-kantine op het NDSM terrein. Ook niet over Stork, de Goudfazant of het Wilhelminadok via de andere pont. En zelfs niet over Il Pecorino waar we het in een later blogje over zullen hebben.

Neen, mijn beste lezer ik heb het over Café Modern! Van dezelfde ondernemers van Hotel de Goudfazant dat geen hotel maar een restaurant, nu Café Modern dat geen café maar wel een restaurant en straks ook een hotel is.

Geen uitgebreide keuze, maar naar voorbeeld van de Franse table d’hôte altijd één vast menu. Sander van Melick en Jeroen van Spall koken wekelijks een ander vijfgangenmenu. En wow, wat kan je daar van uit je plaat gaan.

Ik bezocht Café Modern om de commerciële plannen van een jurkjes webshop te bespreken. Maar af en toe was ik gedurende het gesprek toch wel érg afgeleid. Hoe kan het ook als je na het prima brood en visjes start met een mooi gerechtje van makreel, couscous en waterkers, vervolgt met Pata Negra, Cantharel en crème fraîche om vervolgens een prachtig opgemaakt bord met pulpo, snoekbaars en venkel opgediend te krijgen. En als je denkt dat het na het tongstrelende hoofdgerecht van eend, linzen en eendenlever klaar is, dan heb je het mis. Er volgden nog kazen en toe een super bijzondere  geitenkaascrème, met bacon ijs en vijg.

Op de toilet van het oude bankgebouw besefte ik dat ik ongemerkt had gegeten in misschien wel één van de beste restaurants in Amsterdam. Met een vriendelijke bediening en een simpele maar mooie entourage. En dat is in Noord gestoord!

Café Modern
meidoornweg 2
amsterdam
tel: 020 – 494 06 84
maandag t/m zaterdag vanaf 19u