Uitgelicht standaard

Ik snap het niet, écht niet…

Na ons vertrek uit Spanje, inmiddels al een jaar of acht geleden, misten de Oosterse prinses en ik het eten.

Hoe kan ik dan nooit eerder…

Nee, we misten niet die patatas bravas, ofwel aardappelen met een sausje. Wat wij misten was die fantastische verse vis op elke straathoek. We misten Lechon, ofwel hypermals speenvarken. We werden hyper als we ergens mooie Jamon en fuet vonden. Maar bovenal verlangden we naar die malse Pulpo a la Gallega die in Nederland vrijwel altijd tot rubber gekookt wordt.

 

Ik hoorde in die jaren wel van mensen die totaal flabbergasted waren van een paella. Waarschijnlijk dacht ik: Het zal wel, ze weten waarschijnlijk niet hoe een paella smaakt. En ondanks die aanmoedigingen bleef ik nog steeds weg uit Centra.

 

Wat een eigenwijze …

Later las ik in het Parool enthousiaste verhalen. Ik zei dan tegen de Oosterse prinses: Misschien moeten we toch maar eens naar …  Het kwam er al die jaren niet van.

 

En nu heb ik spijt. Echt spijt…

In een vlaag van ‘een mens moet toch iets eten terwijl hij drinkt’, trok ik een vriend het Spaanse eetlokaal in. De volledig verjaarde donker houten stoelen. De herrie, de vergeelde plaatjes aan de muur. De calamares die niet omringd waren met een ondoordringbare laag frituursel. De Pulpo a la Gallega waarvan de kok exact wist op welk moment hij de bereiding moest staken. Het speenvarken om te zuigen zo lekker. En het gestoofde konijn dat van gaarheid van de botjes viel. Ik was weer in Spanje, en nóg gelukkiger dan ik normaal al ben.

 

Waarom ben ik hier nooit eerder….

Restaurant Centra
Lange Niezel 29
1012 GS Amsterdam
Tel: 020 – 62 23 050
Ma – Zo: 12:00 – 23:00