Condrieu Jansz Pulitzer Hotel Amsterdam

Leuk hoor, lekker eten. Maar een beetje zelf-respecterende horecazaak heeft natuurlijk ook een ‘signature drink’. Hoog tijd om ‘tot op de bodem’ voor jou uit te zoeken wat, waar en door wie geschonken wordt. Welkom bij Gin & Topics – omdat het perfecte drankje de tongen losmaakt. Op ieder moment van de dag.

‘Louis Cheze’ Condrieu 2013 – Restaurant Jansz. 

Ingredients: druiven. 100% Viognier, om precies te zijn.

Condrieu Jansz Pulitzer Hotel Amsterdam

Ja, laten we eens gek doen, dachten we zo. Want cocktails vinden we natuurlijk heerlijk, maar voor een mooi, nee sterker nog, briljant glas wijn draaien wij ook onze hand niet om. Wij juichten in ieder geval toen we bij Jansz. een Condrieu op de kaart zagen staan, die ook nog eens per glas te bestellen is.

Wat ons (en wat Rik Watses, de man ‘erachter’) is deze wijn uit de Rhone namelijk nog steeds een van de meest ondergewaardeerde kindjes uit de rijke wijngeschiedenis.

Als je nog nooit van Condrieu hebt gehoord: je hebt in dit geval te maken met sowieso de lekkerste witte wijn uit Frankrijk die je ooit gaat drinken (sorry, we’e slightly biased – alsof er een engeltje over je spreekwoordelijke tong piest…), het is een 100% Viognier uit de Rhone, en wij zitten er stuiterend door van op onze stoel zodra we de ‘plop!’ van deze wijn horen!

To drink on which occasion? Ok, daar hebben we iets langer voor nodig. Het ‘huis’ van deze wijn is in ieder geval verrassend goed, en levert geen doorsnee wijnen. Zoomen we specifiek in op de Condrieu, dan kunnen we Rik het beste even quoten:

“We hebben hier niet te maken hebben met die licht-flierefluitende ‘hunk’ of een echte popiejopie die het maar allemaal komt aanwaaien. Nee, we hebben hier te maken met iemand met diepgang. Zie hem als die jongen van vroeger in de klas, die goedgekleed door het leven ging, die niet bekend stond als het haantje-de-voorste maar wel door dat stukje je-ne-sais-quoi wist te excelleren. Die ongemerkt slim genoeg was om cum laude af te studeren, en waarvan je weet dat hij met al zijn elegantie het ver gaat schoppen in het leven. Die jongen dus…”

Wow Rik, we hadden die emotie niet beter kunnen beschrijven!

De Louis Cheze heeft wat Frans hout gehad, waardoor de geur van toast naar voren komt. Is fris, een vleugje bloemerig, maar in alles subtiel. Romiger van smaak (ook weer door het hout) dan menig andere doorsnee Viognier, en daardoor net iets volwassener. Niet hoog in de zuren, rond, verfrissend en heeft verrassend veel diepgang.

Wij noemen hem gewoon de ‘Ratpack 2.0’, oftewel de moderne versie van Frank Sinatra en consorten: jazzy, gezellig, slim-fit gekleed, niet te gladjes, maar net soepel genoeg om er minimaal een avond mee door te willen brengen. Humma humma humma…

Meer weten? Tja, reserveren bij Jansz., ga proeven en laat je bijpraten door deze gastheer in hart en nieren, zou ons advies zijn!

Deze goddelijke ‘wijn der wijnen’ werd je geserveerd door niemand minder dan…

Rik Watses

Jansz Pullitzer Amsterdam Rik Watses

Rik is zijn horecacarrière begonnen bij Brassserie Keyzer met een bijbaantje in de bediening naast zijn studie Biomedische Wetenschappen aan de VU Amsterdam. Toen zijn liefde voor de horeca groter werd dan voor zijn studie, heeft hij besloten zich daarin verder te ontwikkelen. Voor de HME groep is hij doorgegroeid van medewerker bediening tot uiteindelijk eindverantwoordelijke van verschillende zaken voor deze hospitality groep. In deze periode is ook zijn passie voor wijn begonnen en heeft hij de kans gekregen om een opleiding hierin te volgen (SVEN II). Naast functionele kennis vindt hij het belangrijk om met een bepaalde emotie over wijn te praten. “Wijn is emotie! Ik kijk naar een gevoel, situatie of een muzieksoort om een wijn te vergelijken, aangezien iedereen zich hierin kan herkennen.”

Rik heeft verder gewerkt bij o.m. Grand Hotel Huis ter Duin, Vis & Ko (Haarlem), en RIJKS restaurant. Eind 2015 is Rik begonnen als Restaurant en Bar Manager van Jansz..

  • Gepassioneerd wijnliefhebber: sinds 2005
  • Altijd bij de hand: zijn feilloze oog voor detail
  • Suggestie voor pairing bij de Condrieu: de zeetong (heerlijk klassiek!) of de baby chicken (Marianne says: nomnomnom….)

Restaurant Jansz. (ja, vergeet die ‘punt’ niet!)
Reestraat 8

Weet jij een ‘signature drink’ die ook in de spotlights moet? Of vooral die leuke barman/-vrouw? Mail ons: info@catch52.nl, of of laat het ons weten via Twitter of Facebook. Via Instagram mag natuurlijk ook @Catch52_020. Voor goede tips zijn wij dag én nacht bereikbaar!