Ik heb een heerlijk weekje achter de rug. Dat kan ook niet anders, want terwijl heel Nederland sombertjes naar de regen buiten zat te staren, heb ik met twee mede-Catchers in crime en nog wat intimi de bloemetjes buiten gezet op Ibiza. Sorry guys… Want ach, je moet wat in de maand mei, zullen we maar denken. En zoals het gros van Nederland wel zal weten, is daar op Ibiza voldoende te doen. Ook op het gebied van eten en drinken. Maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben. Die boten ‘Moet & Chandon Ice’ van de Blue Marlin die kennen we nu wel, zeg maar.  En dat komt in dit geval goed uit: want Catch52 gaat niet voor niets over de culinaire belevenissen op 52 graden Noorderbreedte. Oftewel in Amsterdam. En daar ben ik op zoek naar een nieuwe revolutie. Vergeet de Flammkuchen, vergeet de Gin-cocktails, het is tijd voor een nieuw geluid. Van koffie. Of liever gezegd: de cortado. Een typische Spaans-Portugese lekkernij. En daar zit dan ook het haakje met het pleasure island.

De cortado is de ultieme quick & dirty maar vooral tongstrelende koffie ‘must-drink’, vooral terug te vinden in Spanje en Portugal. Een goede espresso met precies dat kleine shotje warme melk, of liever gezegd, dat scheutje warm melkschuim. Dat een romige koffie-ervaring oplevert met een bite, die een beetje coffee-addict gewoon niet anders kan dan waarderen. En de hobbyende koffiedrinker zoals ikzelf idem dito. Het enige nadeel: uit een klein fieldresearch van de laatste dagen blijkt dat deze koffievariant nog lang niet bij alle koffiegelederen in het Amsterdamse is doorgedrongen. Zonde, zonde, zonde, en nogmaals zonde. En vooral spijtig voor mijzelf, want ik heb de afgelopen dagen flink moeten afkicken.

CortadoEen kleine uitzondering daargelaten: De Koffiesalon van Hay (Spuistraat) en de Ysbreeker hebben de cortado in ieder geval op de menukaart staan. En de komende tijd ga ik mijn zoektocht doorzetten. De barricades op! Want ik kan me niet voorstellen dat cafeine-favorieten als Coffee Bru en Two for Joy deze romige heerlijkheid niet tussen de uitgebreide koffieselectie hebben staan. En datzelfde geldt voor al die zogenaamde ‘coffee heavens’, met hun tientallen varianten inclusief ‘drippingstations’ en zelfgemalen brouwsels met soya-, non-fat, of artisane invloeden.

Maar tot ik al deze heerlijke zaken weer langs ben gegaan een uitdaging voor de Catch-lezer die van een revolutionair goed bakkie houdt: probeer het eens, bij je favoriete koffiezaak, en vraag eens om die cortado. Als ze hem serveren: bestellen. En in geval van een negatief antwoord: afdwingen. Of honend uitlachen. En voor je het weet hebben we gezamenlijk een nieuwe hype, een ware koffierevolutie in Amsterdam weten te creëren. En dan kan ik niet anders dan dankbaar zijn. Espresso is immers zo last season…