Ik kreeg laatst de vraag hoe mijn ideale zaterdag eruit ziet. En terwijl dat niet vaak gebeurt, was ik hier even stil van. Want wat is in dit geval mijn ideaalbeeld? Ik kan drie weken op vakantie gaan naar een uitheems gehucht, een exotische bestemming of juist dat pittoreske plaatje in Zuid-Frankrijk met die heerlijke boerenmarkt, en daar heerlijk lome zaterdagochtenden beleven. Ook droom ik regelmatig weg richting mijn laatste bezoeken aan steden als Parijs, New York, Rome of Barcelona, waar je – zodra je er bent – uiteraard direct een appartement zou willen kopen omdat het leven daar ook op zaterdagochtenden perfect lijkt te zijn. Op dat moment. Want zou je er zaterdag aan zaterdag willen doorbrengen? Zonder hoogstwaarschijnlijk je familie of je vrienden in de buurt? Hoe romantisch het ook lijkt wanneer je je temidden van de sleur van het Hollandse bestaan bevindt, denk ik dat mijn ideale zaterdag niet zozeer met de bestemming te maken heeft, maar meer met een ritme en vooral niets moeten. En dat je dus ook prima in Amsterdam simpelweg gelukkig kunt zijn op just a random zaterdagmorgen. En laat ik dat nou nog niet zo lang geleden aan den lijve te hebben ondervonden.

foto 4 Toen de zomer zich eerder deze maand al even van zijn beste kant liet zien, heb ik ’s ochtendsvroeg de boel de boel gelaten, alle sociale, sportieve dan wel huishoudelijke activiteiten gelaten voor wat het is, en ben ik eens richting Boulangerie 1072 gelopen in de Pijp. Een – de naam zegt het al – ambachtelijke bakker met zeer Franse inslag: van kakelverse croissantjes en kleine brioches, tot aan krokante foto 5baguettes en zuurdesembroden. Die je als een typische Fransoos onder je arm mee naar huis kunt nemen, maar waar je ook ter plekke gewoon van kunt genieten. Op de bank, aan de zijkant van het pand, met je kop in het zonnetje. Met als extraatje een romige cappuccino, een vers sapje en yoghurt met vers fruit en huisgemaakte granola. Krantje erbij, een beetje genieten van het publiek dat voorbij loopt, een vriendelijke dialoog met de dame van de bediening. Dus mijn ideale zaterdag? Laten we gewoon eens beginnen met rustig opstarten op dit soort geweldige adresjes bij mij om de hoek. Dan komt de rest van die dag ook wel goed.

Boulangerie 1072

Ferdinand Bolstraat 151