Uitgelicht standaard

Ja, ik weet het. Het is inmiddels herfst. De eerste storm heeft zich al aangediend; het is nu alleen nog wachten op de blaadjes op het spoor en de weeralarmen. En dan maar terugverlangen naar de zomer. Niet alleen vanwege de zomerse temperaturen (voor zover dit jaar van toepassing geweest), maar ook vanwege mijn ontdekking: de BBQ. Aan de Amstel. En nee, dan bedoel ik niet de huis-tuin-en-keuken-unit die in de boot of op de fiets wordt meegenomen en waarop we ergens tussen Amsterdam en Oudekerk langs de waterkant de huisgeknutselde spiesjes op laten verkolen. Nee, ik bedoel BBQ-en in stijl. Bij restaurant Aan de Amstel. Met mooie wijnen, wit linnen, en bovenal de lekkerste gerechten.

Ik zal eerlijk zijn: ik was al fan van dit kleine, zo bescheiden restaurantje. Zo hoop ik bijvoorbeeld nog steeds op de publicatie van het recept van de grandioze bietjes tarte tatin in het volgende kookboek van eigenaresse Yvette van Boven. De kaart is anders dan anders en daagt je uit om gerechten buiten je normale comfortzone te kiezen, de bediening is gewoonweg goed (we laten de beginnende ober die – drie maal is scheepsrecht – glaswerk van zijn plateau liet vallen even buiten beschouwing) en de entourage: niets meer aan doen.

Maar het is de zondagavond Aan de Amstel die alles overtreft. Dankzij hun BBQ. Het concept is simpel: naast de vaste gerechten van de kaart, kun je iedere zondagavond genieten van twee specialiteiten. Bijvoorbeeld kreeft of cote de boeuf, waarvan laatstgenoemde het meest malse vlees was dat ik ooit heb gegeten. Zonder te overdrijven. Echt waar.

Ik pleit daarom dan ook gewoon voor all-year-round BBQ-en. Aan de Amstel. Want hun gerechten met een koolsmaakje zijn namelijk wat mij betreft ook prima te eten tijdens de herst-, winter- en voorjaarsmaanden in ons land. Eventueel te dressen met een seizoenspecialiteit, om de afwisseling er een beetje in te houden. Een lobster met truffelschaafsel lijkt mij namelijk bepaald geen straf. Dus Joris, Yvette en Alex, beloof me alsjeblieft dat het ook de komende maanden wel goed komt met jullie zondagse maaltijd! Wij zijn dan snel weer van de partij.

Restaurant Aan de Amstel
Weesperzijde 42a
Woe t/m zondag geopend
T. 020-6080077