Voor mijn verjaardag (in april) heb ik een bierproeverij cadeau gekregen van mijn lieve huisgenootjes. Maar je kent het wel: iedereen is druk met studeren, feesten en werken en dan schieten zulke dingen er net steeds tussendoor. Maar onlangs was het eindelijk zover, en werd ik, in de categorie beter laat dan nooit, verrast door een bierproeverij bij het Délirium café aan het IJ. Bierrrr hier!

En dat is niet zonder risico: met een enge trap moet je de Piet Heinkade verlaten en het bordje met het blauwe olifantje volgen naar beneden. Je komt uit aan het IJ, waaraan het mega terras van het café zich bevindt. Bij binnenkomst merk je gelijk de gezellige sfeer van een bruin Amsterdams café, ook al is het hier best groot. Er heerst hier geen hipster feeling, voor de afwisseling is dat ook weleens lekker. Het café heeft een lange bar – logisch, want ze hebben in totaal maar liefst 30 bieren van de tap (love it) en veel ronde tafels waar je met een groepje rond een kaarsje en een dikke multomap kan zitten. Een dikke multomap? Ja, want hierin staan alle 720 bieren beschreven met het alcoholpercentage, brouwerij en soort. Wauw! Hier krijg je mij wel eventjes stil mee.

Délirium Café speciaalbier Piet Heinkade

Het café biedt voor groepen een bierproeverij aan met vijf verschillende bieren van de tap (15cl) met bijpassende mini hapjes zoals zoutjes, blokjes kaas, camembert, worst en chocola. Bij iedere ‘gang’ vertelt de barman kort de geschiedenis van het biertje, de bereiding en de smaak. Erg interessant, al heb ik van het laatste biertje niet meer alles kunnen onthouden. Wat hebben we zoal geleerd? Blanche de Namur is een witbier en geen weizener. Het verschil ligt bij het Reinheidsgebot die stelt dat bier alleen gemout graan, water en hop mag bevatten. Het gebod verbiedt het gebruik van kruiden en vruchten. De Blanche de Namur bevat tinten van koriander en sinaasappel en kan dus geen weizener zijn. Zomaar een fijn feitje tussendoor. Maar het allerlekkerste glaasje bier is hier toch wel Délirium Tremens, een pittig zwaarblondje. Gecombineerd met een stukkie worst komt het bier het beste tot z’n recht.

Werp tussen het drinken door ook eens een blik op het prachtige uitzicht op het IJ, met de A’dam toren in de verte. Dit maakt indruk.

Délirium Café 

Piet Heinkade 4-6-8 (tegenover het Bimhuis)

>>> Benieuwd naar mijn andere bieravonturen bij bijvoorbeeld Brouwerij de Prael? Klik hier.

Délirium bier café Piet Heinkade

(fotocredits uitgelichte afbeelding: Facebook Délirium Café)