Pizzabakkers Amsterdam Catch52

Eigenlijk heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding met pizza. In mijn studententijd was het, toegegeven, één van de makkelijkste, goedkoopste en meest vullende avondmaaltjes als goede bodem voor een avond stappen. En dan heb ik het over de paar euro pizza’s bij de Ap hé. Met van die dikke bodems en plastic toppings. Dus na mijn studententijd had ik het dan ook helemaal gehad met pizza. Never again. Tot dat ene tripje naar Napels. De pizzahoofdstad van de wereld en, echt waar, true pizza heaven. Eet je daar eenmaal pizza, dan wil en lust je nooit meer anders. De stad ademt pizza en ik denk dat liefde het secret ingredient van de pizzabakkers in Napels is. Gewoon een goede portie liefde voor pizza, bloed, zweet en tranen en je hebt de beste pizza ter wereld. Dunne krokante bodem, verse ingrediënten, net dik genoeg belegd, zelfs het korstje is niet te versmaden en de pizza’s gingen daar dan ook tot de laatste kruimel op. En misschien wel het belangrijkste: de pizza’s in Napoli zijn een heerlijke avondmaaltijd, zonder na afloop het gevoel te hebben ‘man I’m pregnant with my pizza’. Perfect dus.

Maar ja, dan ben je weer terug in Amsterdam en valt eigenlijk alles tegen. En dus was het van mijn kant weer even stil wat pizza’s betreft. Pas een tijdje geleden ben ik me er weer wat vaker aan gaan wagen. Bij de Pizzabakkers wel te verstaan. En eigenlijk is daar helemaal niets mis mee. Sterker nog, de pizza’s komen best gevaarlijk dicht in de buurt van degene die we versmaadden in Italië. Zal het dat beetje liefde zijn? Who knows. Die pizzabakkers weten in ieder geval hoe ze een lekkere pizza moeten bakken. En niet alleen pizza, ook de antipasti en natuurlijk de prosecco is gewoon hartstikke lekker. Dus geen haat-liefde verhouding meer, maar gewoon liefde. Voor goede pizza, that is.

De Pizzabakkers (Zuid)
Overtoom 501

PS: Terwijl ondergetekende ging smullen bij ‘the one and only’, wist Marianne in een van de laatste zomerdagen nog net een plekje te bemachtigen in de vestiging van deze fenomenale Pizzabakkers in Oost. En….? Net zo lekker, net zo goed, en misschien wel met het beste terras van de Pizzabakkers-vestigingen. Want de perfecte ligging voor het avond- maar misschien nog wel origineler: het middag- en dus lunchterras. Want ja, wie zegt dat je geen pizza kunt eten voor de lunch? Dus do as the Italians, en vooral: doe er je nazomer-voordeel mee!

De zomer voorbij? Dan is het tijd voor Film e Pizza: oftewel genieten van een hout-overheerlijke pizza en een filmpje bij Kriterion voor het luttele bedrag van E. 14,50. Hups, op de bucketlist!

Pizzabakkers (Oost)
Plantage Kerklaan 2