Amsterdam West is volwassen geworden. Het stadsdeel was tot voor kort voor buitenstaanders (uit de andere stadsdelen) het ondergeschoven kindje van de stad. Een wijk waar niets maar dan ook niets te beleven viel en waar je alleen maar wilde wonen als eerste opstap, om vervolgens zo snel mogelijk naar de ‘betere’ buurten van de stad door te schuiven.

Maar inmiddels is van dat imago niets meer over. West is namelijk hot en happening. En niet alleen het straataanzicht is de afgelopen drie, vier jaar sterk verbeterd (de meest aggenebisje straten zijn door het hoge vernieuwbouwgehalte het nieuwe walhalla voor startende yuppen en dinkies), ook de horeca is er flink op vooruitgegaan. Ik zal het dan ook eerlijk bekennen: inmiddels verlaat ik zonder problemen mijn geliefde Pijp om te genieten van al het leuks dat West met de dag mooier, aantrekkelijker en hipper maakt.

Samen met de vrouwelijke collega’s van werk (want ja, naast Catch moet er helaas gewoon gewerkt worden om al de culinaire uitstapjes te kunnen betalen) mochten wij onlangs genieten van het nieuwste pareltje van dit stadsdeel. Bar Spek. Nauwelijks een week na de opening en op wat bedieningsdetails na hadden wij een topavond (en dat lag niet alleen aan de wijn en het gezelschap). Bar Spek – van de eigenaar van Forno, LM en Bar Boon – is bijna Scandinavisch gestyled ingericht (wel met flink wat kleur), maar dat is niet eens wat de zaak zo geweldig maakt. Al waren wij erg te spreken over de borrelhoek voor in de zaak. Het is namelijk de menukaart die bij Bar Spek het leven tot een feestje maakt. Pizza’s uit de houtoven (lekker, vooral die met truffel!), pasta’s en salades (lekker, vooral die met witlof!), maar ook een visje van de dag (lekker, vooral die sardientjes!) en een vega waar wij persoonlijk erg van onder de indruk waren: gekookte verse artisjok met pesto, polenta en tomaatjes uit de oven. De kaart doet bovendien de naam van de zaak eer aan: een subtiele aanwezigheid van spek, maar dan wel op een lekkere manier bereid. Vergeet ook niet het huisgemaakte sorbetijs op een stokkie en natuuuuurlijk de Scroppino uit te proberen. En dat alles tegen normale, toegankelijke startersvriendelijke prijzen. Minpuntjes? Misschien de accoustiek waardoor het op een volle avond soms wat lastig is om elkaar te verstaan. Maar daar werd als het goed is al aan gewerkt, aldus de bedrijfsleider.

Onze conclusie: Bar Spek mag – nee, correctie – moet blijven. En is een van de redenen om vaker ‘ns naar West te gaan. En die bediening? Die is vast binnen no-time ingewerkt.

Bar Spek
Admiraal de Ruyterweg 1
T. 020 618 8102