Uitgelicht standaard

Er zijn maar weinig goede viszaken in Amsterdam. Of ik kende ze niet. Tot op heden reden wij met regelmaat richting Zuid-Oost, naar een van de groothandels die zich daar op een oppervlakte van maximaal 500 vierkante meter hebben gevestigd. Want niet alleen de Hanos, zelfs de Makro en al helemaal de Sligro hebben een waanzinnige visafdeling. Vooral laatstgenoemde is een grote favoriet. Mede dankzij Lorenzo Ledel, een echte visliefhebber die in zijn vrije tijd visjes staat te verkopen en meteen zijn tweede uit de hand gelopen hobby als een fantastische salesman staat aan te prijzen, namelijk Vision Magazine. Een magazine over, ja: vis. Gratis overigens.

Maar ja. Zuid-Oost. Persoonlijk kom ik daar niet dagelijks. En hetzelfde geldt voor de viskramen op de Cuyp of een andere markt, als je even fulltime werkt als ik. En op een of andere manier wordt ik niet omver geblazen van enthousiasme als ik langs de verse vis van de Appie Hap loop. Dan is het best lastig om doordeweeks ook eens een lekker visje op je bord te krijgen.

Maar gelukkig iken ik nu de IJmuider Vishandel. Aan de Amstelveenseweg. Want sinds mijn werk zich hier om de hoek bevindt, is het voor mij elke doordeweekse dag visdag. Althans, bijna dan. Zelfs op kantoor verwennen we onszelf met regelmaat met broodjes Hollandse garnalen, mooie gerookte Schotse wilde zalm (bijna net zo lekker als uit de rookoven van Frank’s Smokehouse), haringjes en kibbeling. En dat allemaal dankzij deze vishandel. Waar de visjes zowat de ruime etalages uitzwemmen. En waar naast het visgeweld het Amsterdamse gekakel van de dames van de winkel over de toonbank schalt. En last but not least: waar je kilo’s visafval kunt bestellen voor je huisgemaakte bouillabaise. Tja. Een goede vishandel kan je echt best gelukkig maken.

IJmuider Vishandel
Amstelveenseweg 198