Uitgelicht standaard

Waar begin je in een stad als Amsterdam met het ontdekken van culinaire hoogte- of misschien wel dieptepunten? De stad waar het krioelt van de leuke straatjes, laat staan de keur aan eettentjes? In mijn geval voor de deur, oftewel de Sint Willibrordusstraat. De Sint Willibrordusstraat – door intimi ook wel liefkozend Sint Willie genoemd – moet het vooral hebben van haar naam. Want gelegen vlak achter de welbekende Ceintuurbaan is de Willie meer een woon- dan een culistraat. Maar door alle hoekjes van de straat mee te nemen, valt er meer te beleven dan je op het eerste gezicht zou denken.

De straat dankt zijn naam aan een reusachtige kerk (de Sint Willibrorduskerk buiten de Veste), die rond 1970 werd gesloopt en vervangen werd door Tabitha (a.k.a. Amsta), het bejaardentehuis op de hoek van de Amsteldijk en de Ceintuurbaan. Voor veel Amsterdammers een herkenbaar punt. Pluspunt aan deze sloop is het geweldige plein dat overbleef, en waar zomers – onder het toeziend oog van de heilige heren van de moskee – menig buurtbewoner de BBQ opstookt. Perfecte avondzon, voldoende beenruimte ten opzichte van de stoep, picknicktafeltjes en ouderwets sport-en spelvermaak om je heen. Een perfect alternatief (en tot nu toe gelukkig nog redelijk onontdekt) voor het drukke Sarphatipark iets verderop.

Maar verder naar de culinaire hotspots. Te midden van al het commerciele ‘Coffee Company’-geweld op de Van Woustraat bevindt zich op de hoek de middenstander More Coffee. Hoewel het concept verdacht veel overeenkomsten kent met het Nederlandse aftreksel van Starbucks is More net even anders. Niet alleen zijn wij in het weekend dol op de cappucino’s van deze koffiespecialist, ook voor een praatje stappen wij graag bij eigenaar Mo naar binnen. Wees voorbereid: als je eenmaal op ‘zwaai’-basis bent met Mo, heb je minimaal twintig minuten nodig om weer weg te komen. Vooral geschikt dus voor het betere onthaasten. Maar dan kun je wel met een schoon geweten zeggen dat je ‘de Amsterdamse middenstand steunt’. En als culinaire liefhebber doe je natuurlijk niets liever.

Schuin tegenover deze koffiekoning bevindt zich Cafe Chris Scholten. Een buurtkroeg waar menig ras-Amsterdammer zich boven de tapijtjes op de tafels prima thuisvoelt. Om eerlijk te zeggen was de kroeg mij tot voor kort eigenlijk nooit echt opgevallen. Dat wil zeggen: hoewel mijn ogen registreerde dat er op de hoek een bar zat, is Cafe Chris Scholten zo’n plek die roept ‘intimi only’ en dus uberhaupt niet wordt bezocht. Zo verhinderen de kanten gordijntjes zelfs dat je hier binnen kunt kijken. Maar we hebben hier stiekem te maken met een op en top Amsterdams buurtcafe. Inclusief darts, een echte biljart- en dus geen pooltafel (!) en een gezellige eigenaar. Uit de wandelgangen heb ik gehoord dat hier zelfs nog regelmatig een plankje kaas de ronde doet. Op kosten van de zaak natuurlijk.

En hoewel het officieel geen onderdeel meer is van de Sint Willie, is restaurant Azmarino toch de laatste tip. Een Afrikaans, maar vooral Ethiopisch-georienteerd eetzaakje dat zeker de moeite waard is om een keertje te bezoeken. Azmarino is gelegen in de Tweede Sweelinkstraat op nummer 6, maar ligt aan het einde van de Willibrordusstraat, dus hoort er wat mij betreft nog stiekem een beetje bij. Bij Azmarino is het met het hele gezelschap aanschuiven aan de Injeera, een grote Afrikaanse pannenkoek, bereid van het graansoort Thef. Met daarop zowel vlees-, vis- als vegetarische gerechten. Letterlijk om je vingers bij af te likken. Verwacht geen sfeerverlichting: what you see is what you get. Maar voor de Rinus Romanticus die liever thuis bij kaarslicht eet: ze doen ook aan afhalen.

More Coffee
Van Woustraat 97 /HS
T. 020 7751290

Cafe Chris Scholten
Van Woustraat 104
T. 020 6797524

Restaurant Azmarino
Tweede Sweelinckstraat 6
020 671 7587
www.azmarino.nl