Uitgelicht standaard

Na een rondje intensief indrukken opdoen in het museum krijgen we altijd trek. En ja, zo komen we wel eens terecht in het museumcafé.

Ons inziens zijn horeca inkomsten hét alternatief voor opgedroogde subsidies.  Daarnaast wordt door lekker eten een cultuurdagje nog mooier. Daarom vind je op dit blog een nieuwe serie: eten in het museum.

Dit weekend waren we onder de indruk van mooie foto’s in Foam. Een prachtige expositie van foto’s uit het New York Times Magazine.

Schokkende beelden van de reparatie van oliebronnen na een Iraakse aanval, prachtige foto’s van beroemdheden, een kunstzinnige interpretatie van de deeltjesversneller in Cern, een geweldige reportage over de Skycowboys, de staalwerkers die wolkenkrabbers bouwen.

Bertien van Manen maakte foto’s tussen 1991 en 2009 van Rusland en omgeving. Ik was weliswaar onder de indruk, maar ik kreeg er geen honger van. Bleke gezichten, grauwe huiskamers, mensen met trainingspakken en blote voeten in de sneeuw.

Als we na ons bezoek het museumcafé uitproberen zijn we teleurgesteld. Op het bord staat verse Tomatensoep als dagsoep en een Artichoksalade. Het is echter al 15:50 uur. De lunchkaartinhoud is te bestellen tot 15:00 uur. De borrelkaart die een broodje Humus of wat olijven bevat is beschikbaar vanaf 16:00 uur. We bevinden ons dus in een zogenaamd bestelvacuüm. Wat mij betreft een gemiste kans.

Hoewel we Foam graag steunen, stillen we onze trek in de Nieuwe Spiegelstraat om de hoek. Een broodje zachte Franse Geitenkaas met honing en zongedroogde tomaten bij traiteur Lombardo’s en een pittige aardappel-prei soep bij Soup en Zo. Lekker en snel!

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
T +31 (0)20 5516500
Bertien van Manen – Let’s Sit Down Before We Go
19 maart – 24 juni 2012
The New York Times Magazine Photographs
maart 23, 2012 – mei 30, 2012

Lombardo’s
Nieuwe Spiegelstraat 50
1017 DG Amsterdam

Soup en Zo
Nieuwe Spiegelstraat 54
1017 DG Amsterdam