Uitgelicht standaard
Al behoorlijk wat jaren geleden heb ik mijn patisserie carrière in de spreekwoordelijke wilgen gehangen, maar ik ben nog steeds nauw verbonden met dit mooie vak. Zowel familie als enkele van mijn beste vrienden oefenen het vak nog steeds met plezier en succes uit.

Nu heb je bij de meeste opleidingen voor een ambachtelijk beroep ook vakwedstrijden om zo je collega's te laten zien dat jij de mooiste worst maakt, de lekkerste wijn verbouwt of de strakste broden verkoopt. Op patisserie gebied zijn er meerdere wedstrijden, in Nederland is de meest belangrijke wedstrijd voor jonge patissiers aan het einde van hun opleiding de strijd om de Gouden Gard. Je doet mee op uitnodiging en maakt binnen een dagdeel een grote verscheidenheid aan luxe producten zoals een dessert taartje, luxe bonbons, marsepein figuurtjes en friandises. Vroeger werd er ook een hartig product verwacht maar dat hoeft nu niet meer. De producten moeten aan bepaalde eisen voldoen zoals in de opdracht staat, wijk je daar vanaf, dan is de kans op de hoofdprijs verkeken. Ook wil de jury een showstuk zien, deze mag je van tevoren maken en kun je op de ochtend van de wedstrijd komen brengen. Daarin krijgen de deelnemers geheel carte blanche, wat het ook erg lastig maakt. Je kunt geheel naar eigen inzicht iets bedenken, maar je hebt geen idee wat je rivalen de afgelopen weken op hun zolderkamertje hebben uitgespookt. Zo heeft de één het Centre Pompidou van chocolade gemaakt, terwijl de buurman een suikergetrokken zwanenechtpaar de zaal binnenrijdt. 

De spanning op zo'n dag is te snijden, vergelijkbaar met hetgeen je te zien krijgt in de prachtige documentaire Kings of Pastry, waarbij er gefilmd wordt tijdens een zenuwslopende patisserie wedstrijd in Frankrijk. Zelf heb ik nooit meegedaan omdat het niveau simpelweg te hoog voor mij was, één van mijn goede vrienden Hans Tros heeft in 2001 wél meegedaan en is er met de hoofdprijs vandoor gegaan. De voorbereiding is slopend en te vergelijken met topsport: op tijd naar bed, maandenlang oefenen tot laat in de avond, je sociale leven op een laag pitje en steeds met maar één doel voor ogen...

De gouden gard wedstrijd is net achter de rug en werd op 9 oktober georganiseerd in Wageningen. De winnaar dit jaar is Boudewijn Nijmeijer, werkzaam bij Crème de la Crème. In de jury dit jaar onder andere mijn vrienden Hans Tros, oud winnaar en chef Patisserie bij Huis ter Duin en Mark Potma, chef patisserie van Bijenkorf Nederland.