Gouden Reael Amsterdam

Soms is een avond gewoon perfect.

Ik heb serieus even overwogen om nu gewoon te stoppen met mijn blog. Dan voldoe ik ook eindelijk eens een keer aan het KISS-principe: keep it short stupid! Heb ik namelijk nogal moeite mee, getuige mijn blogs (en mijn Whatsapp-verkeer, zullen kenners zeggen). Noem mij gewoon maar de Couperus onder de bloggers. Lekker bloemrijk.

Maar even beginnen bij het begin. Ik heb dus een perfecte avond gehad. Blame it on the stars, blame it on my company, blame it on the boogie, het maakt mij niet uit. Het was waanzinnig. Vooral dankzij de lieve mensen van De Gouden Reael. Een onontdekt pareltje van-heb-ik-jou-daar. There. I said it.

Gouden Reael brugAmsterdam is heerlijk, niet in de laatste plaats omdat er bijna dagelijks nieuwe horecazaken als een feniks uit de as verrijken. De ene nog mooier, meer casual gestyled maar toch volledig in concept of geweldiger om waar te zijn. Fantastisch, geweldig, bring it on! Want wat is er leuker dan ons te midden van heerlijk polderend Nederland in onze stad kosmopolitisch hip en happening te kunnen vinden. Of inmiddels moet ik zeggen: een lekker stelletje Yuccies! Maar alles leuk en wel: soms wil je naast al het zien en gezien worden, naast het altijd maar gezellig, leuk, lief, geweldig, knap, ‘he hoi hoe is het’ of ‘how are you doing?’ en fantastisch zijn, ook wel eens een avondje jezelf kunnen zijn. Het dorp opzoeken te Gouden Reael 1midden van je stad. Geen last van opsmuk en andere toebehoren hebben. Gewoon simpelweg gelukkig zijn.

Bij misschien wel een van de mooiste bruggetjes van de stad ligt zo’n plek. De Gouden Reael. Op de rand van Prinseneiland, precies op de hoek van de Reaelengracht en Westerdok. Gevestigd in een pand dat alleen al een bezoekje waard is (leuke pitstop ook als je mensen ‘van buitenaf’ rond te leiden hebt!). Met een bestaansgeschiedenis van hier tot heel ver terug, maar sinds een klein jaar is het in handen van nieuwe eigenaren. Die je met open armen ontvangen. Op het terras (inclusief volledige middag- maar vooral ook avondzon!!) als je mazzel hebt, en neem anders vooral plaats aan de hoge Gouden Reael 4tafels langszijde van de keuken. Want ook daar zit je heerlijk.

De Gouden Reael is zo’n plek waar je in de verste verte niets merk van het feit dat je überhaupt in het drukke Amsterdam bent. Een plek waar de liefde hoogtij viert. Culinaire liefde, that is. Zeker als je ook nog eens rotisserie-fan bent, zoals ik. Hier krijg je overigens niet de geijkte ‘kip op plank’ voor je neus, nee, denk kleine schilderijtjes op je bord. Gecombineerd met een heerlijk glas wijn, want ook daar hebben ze duidelijk het een en ander van begrepen.

Mijn avond samengevat? Overvloedig, in de meest geweldige zin van het woord. Rollend naar huis toe, met een gelukzalige glimlach Gouden Reael 3op het gezicht. Met dank aan de charcuterie van ecologisch Piemontese varken,  coquille met saffraan en parelgort, gebakken foie met asperges, haantje van t spit (ja, ja, ja, daar is íe!!) met morieljes, knokselderie van het spit met gruyère en kropsla, lamsschouder van de rotisserie, chocolade coulant, rijstepap met caramel en passievrucht. Favoriet? Sorry, bij mij heel onethisch de foie (hele onhebbelijke afwijking, I know…), en bij het charmante gezelschap tegenover mij vooral de lamsschouder.

Ik gooi het daarom dit keer eens op een andere KISS, namelijk een oude uitspraak die mijn oma altijd riep naar de bediening en keuken als ze heerlijk gegeten had: “het was een tien met een griffel en een zoen van de juffrouw!”

>>> Ook zin in een avondje met zomerzon op het terras? Onze Tip 10 staat er vol mee…

De Gouden Reael

Zandhoek 14

PS: En het leukste: bij deze zaak weten ze niet alleen wat uitgebreid dineren is, het terras is ook een prima plek om ‘gewoon’ aangenaam te verpozen. Zonovergoten- en uitzicht-technisch zit je hier in ieder geval super.