Wij zijn dol op ze hoor, die burgers met dat bier van Frits. Maar soms willen we ook wel eens gewoon wat anders. Bijvoorbeeld gewoon elk half jaar een ander dier. Want no guts, no glory!

Guts glory 2 Dat is waarschijnlijk wat de eigenaren van deze bijna-gelijknamige zaak Guts & Glory gedacht moeten hebben. De concept-restaurants zijn namelijk hartstikke leuk hoor, maar waarom zou je je vastleggen tot dag in, dag uit hetzelfde ingrediënt als je ook gewoon kunt afwisselen? Als horecaondernemer ben je immers baas van je eigen poppenhuis!

Bij Guts & Glory kiezen ze dus elk half jaar een nieuw dier uit, en de verschillende smakelijke delen van het dier zijn dan vervolgens de basis voor de menukaart. En driewerf hoera voor Marianne, te beginnen met kip. De menukaart is eigenlijk te simpel voor woorden: vooraf kies je een bereiding van een van de onderdelen van het beest dat op dat moment aan de beurt is. In het geval van de Hollandse Polderhoen zijn dat de dij, het maagje, de oester, de vleugel of – charmant – het eitje. Ondergetekende koos voor de oester, met daarbij geserveerd langoustine, crème van bloemkool, frisse koolsoorten en kefir. En was daarmee meer dan tevreden. Lekker, verfijnd ogend, en een smakelijk gerecht.

En dat vind ik misschien wel het mooiste aan dit concept: de voorgerechten zijn allemaal een typisch gevalletje schilderijtjes op je bord (het oog wil immers ook nog wel eens wat), waarna je daarna gewoon overgaat tot ‘het echte robuuste werk’: een plank met daarop heerlijk bereid hoentje aan het bot (heel of half), met als garnituur een  jus van kip en een heerlijke salsa. Al zijn laatstgenoemden eigenlijk overbodig, zo mals als het hoentje is. Voor de liefhebber nog een salade of uiteraard het bakje frites, en that’s it. Dus nog wel een beetje concept, maar dan met wat meer variatie.

Guts gloryDe zaak is klein, en nog kleiner is de keuken, maar desondanks vliegen de couverts avond na avond over tafel. Tot aan bijna dubbele bezetting toe. Klaarblijkelijk zijn wij niet de enigen die graag hun tanden in een volledig dier willen zetten. Reserveren is dus een redelijke must. Vraag in geval van een groep (ca. 6/7 personen) vooral om de tafel in het raam beneden; voor een ‘quick & dirty’ diner met z’n tweeën is vooral de bar aan de vide met uitzicht over de Utrechtsestraat een aanrader.

Wij wachten in de tussentijd vooral vol spanning af wat er binnen nu en een half jaar op de kaart zal gaan verschijnen.

Guts & Glory

Utrechtsestraat 6