Uitgelicht standaard

Zoals bekend wagen we ons zo af en toe buiten de stadsgrenzen om zo een frisse en objectieve blik op de hoofdstad te kunnen houden. Afgelopen week bezocht ik Aloha in Wijk aan zee, één van de populairste horecagelegenheden aan het strand van deze badplaats. Vanaf Amsterdam ben je er in een half uurtje met de auto, waarvan de laatste 5 minuten een beetje naargeestig zijn. Zeker als het weer grauw, grijs en nat is zoals tijdens mijn bezoek. De skyline waarop je wordt getrakteerd is er één met grote, rokende schoorstenen, hijskranen en andere industriële sfeerverhogers van Corus, die hier hun hoogovens hebben.

Eenmaal geparkeerd en op weg naar de eerste strandpaviljoens kom ik een eenzame, heldhaftige surfer tegen met een blauw gezichtje en een druipend wetsuit. Al is het bijna mei, het weer is nog niet echt ideaal om het water in te gaan. De golven mogen dan goed zijn, het water is nog ijskoud. Als binnenkort de lente dan eindelijk aanbreekt, zal het hier al snel zwart zien van de wind-, kite en golfsurfers. Strandpaviljoen/restaurant Aloha speelt hier handig op in, bij binnenkomst waan je je in een surfbar op Hawaii met zanderige planken vloeren, surfboards aan het plafond en aan de muur ingelijste surfhelden van toen en nu. Zodra het hoogseizoen is begonnen zijn het overigens niet alleen coole surfers die hier met bruinverbrande gezichten Corona´s staan weg te tikken. Ook veel gezinnen met kinderen en andere zonaanbidders weten Aloha te vinden. Je hoeft niet echt een ‘surfdude’ te zijn om je hier thuis te voelen.

De keuken serveert ontbijt, lunch en diner. Op de avondkaart een paar leuke, eenvoudige gerechten zoals drie Thaise curry’s, een catch of the day visgerecht en één of twee vleesgerechten van de grill. Ook een aantal leuke pizza’s op de kaart, gemaakt in een steenoven die als pronkstuk in de zaak staat. We beginnen met een mandje Turks brood, aioli en humus. We krijgen vijf stukjes warm brood en twee plastic bakjes ailoli en humus waar alleen het dekseltje vanaf getrokken is. Prima hoor, maar ik vind vier euro dan wel behoorlijk aan de prijs! Later vragen we alleen nog wat brood, dips hebben we nog. Patsboem, drie euro!

Ik ben deze avond met twee vrienden, we bestellen drie verschillende pizza’s die dan weer erg vriendelijk zijn geprijsd, zo rond de 12,50 per stuk. Ze komen vrij vlot door en zijn ontzettend lekker! Er worden, waar mogelijk, uitsluitend biologische producten gebruikt. En niet alleen voor de topping op de pizza, bijna alle gerechten zijn gemaakt van verantwoorde ingrediënten zoals duurzaam gevangen vis, biologisch brood en fair trade producten. Ook staan er enkele aardige biologische wijnen op de kaart en koopt de eigenaar in bij leuke ondernemers. Zo beleggen ze de ‘Sandwich Oude Kaas’ bijvoorbeeld met gerijpte Reypenaer van Wijngaardkaas. Zij hebben trouwens een leuk proeflokaal in Amsterdam, aan de Singel, alwaar je het assortiment kazen vrijblijvend kunt proeven.

De bediening is zoals je die verwacht in een dergelijke tent; amicaal en ‘relaxed’. Op deze gure avond zijn wij bijna de enige bezoekers dus het duurt soms even voordat we opgemerkt worden maar daar zul je mij verder niet over horen. Ik had immers mijn tafelgenoten te lang niet gezien en dus flink wat bij te praten.

Aloha is, zeker als het zonnetje schijnt, een absolute toptent met een relaxte sfeer waardoor je je meteen op vakantie waant. Onderuit gezakt op het grote terras met een cocktailtje of gewoon lekker binnen, als het één van die schaarse dagen van het jaar is dat het kwik nét onder de 28 graden blijft steken. En last but not least; de keuze voor alle mooie,  duurzame en biologische producten is een pluim waard!

 

Aloha
Reyndersweg 2
Wijk aan Zee
www.alohabeach.nl