Hemelse Modder Amsterdam

Ik zal eerlijk zijn: Hemelse Modder stond al een paar jaar op mijn culinaire bucketlist. Sterker nog: ik heb al een paar keer op het punt gestaan om te gaan, maar op een of andere manier was er dankzij die welbekende Murphy’s Law altijd wel iets dat roet in het eten gooide. En dat is driedubbel balen voor mij: want sinds een paar dagen weet ik wat ik al die jaren gemist heb. En dat is niet alleen dat verrukkelijke nagerecht…

Hemelse Modder AmsterdamEven terug in de historie, of liever gezegd naar het jaar 1984. Het jaar waarin elf vrienden de deuren openden van Hemelse Modder, een vegetarisch antikraak restaurant, met vooral een buurtfunctie. Inmiddels zijn we ruim dertig jaar, een aantal (allemaal bevriende) eigenaren, twee kookboeken en een verbouwing verder, maar nog altijd zijn er een aantal vaste lijnen te ontdekken bij deze zaak. Zo is daar dus het nagerecht (ja, die befaamde Hemelse Modder dus), heeft het restaurant nog steeds een buurtfunctie, en draait een belangrijk deel van de kaart nog steeds om vegetarisch eten.

Een belangrijk deel, that is, want de vis- en vleesgerechten mogen er zeker ook zijn. Met een ‘Catch of the Day’ (we like) naast de kaart is er in ieder geval voor ieder wat wils en qua voor- en hoofdgerechten keuze uit 2 x vlees, 2 x vis en 2 x groenten. Maar als overtuigd carnivoor kunnen wij ook niet anders zeggen dat het de moeite waard is om in dit restaurant gewoon eens out of the box voor de groentegerechten te kiezen. After all, when in Rome, do as the Romans, en met ruim drie decennia vegetarische heritage (and still counting!) kun je er zeker van zijn dat je hiermee goed zit.

Hemelse Modder AmsterdamNog een laatste pluspunt als uitsmijter? Natuurlijk is het uitzicht op de Oude Waal aan de voorzijde van het pand betoverend, zeker wanneer het donker is. Een perfecte plek voor een romantisch onder-onsje, ‘to-bring-your-in-laws’ of een kijk-Amsterdam-at-night-eens-shinen voor als je mensen van buiten de stad te entertainen hebt. Zeker in combinatie met het lichte, tijdloze interieur.

Maar wij kijken stiekem vooral uit tot nog iets warmere temperaturen, zodat het ook ’s avonds nog lekker genoeg is om buiten te zitten. Aan de achterkant van het restaurant ligt namelijk een prachtig, beschut terras. Zo’n terras waar je totaal niets meer meekrijgt van de drukte van de stad een paar meter verderop. Zo’n terras waar menig restaurant in een willekeurig Zuid-Frans dorp jaloers op zou zijn. Zo’n terras waarvan je mond even open valt als je het voor het eerst ziet of waar je heel de dag aan moet denken als je weet dat je er ’s avonds neer kunt strijken. Zo’n terras dus.

Wij hopen in ieder geval dat Hemelse Modder minimaal nog dertig+ jaar deze koers blijft aanhouden. Binnen no-time staan wij in ieder geval weer op de stoep.

Restaurant Hemelse Modder

Oude Waal

>>> Op zoek naar een zaak met een zonovergoten, beschutte plek voor overdag? We know where to go: onze Tip 10 – Voorjaarsterrassen is bijna onuitputtelijk te noemen…

Hemelse Modder Amsterdam

Hemelse Modder Amsterdam

Hemelse Modder Amsterdam

Hemelse Modder Amsterdam

Hemelse Modder Amsterdam