haring Amsterdam Jan van As

Hij is de afgelopen twee weken vol trots en vooral met veel bombarie gepresenteerd: de Hollandse Nieuwe. Naast asperges, mosselen en Oosterscheldekreeft één van die illustere ‘Dutch heritage’ producten waar we ieder jaar weer reikhalzend naar uitkijken.

Waar wij dit jaar genoten van die eerste vaatjes Hollandse lekkernij? Dat kunnen eigenlijk maar twee plekken zijn. In de tuin van ‘Barretje Hilton’. Tijdens Dé Haringparty. Met nadruk op Dé, en nee, dit hebben wij niet zelf verzonnen, maar stond echt op onze uitnodiging.

Haringparty Hilton Amsterdam

Haringparty 2016 HIlton Amsterdam tuin

En bij Stork Amsterdam. Tijdens Dé Haringparty van Noord. En nee, die Dé is ook niet zelf verzonnen, maar beamen we zeer zeker.

Haringparty cafe restaurant Stork Amsterdam

Haringparty cafe restaurant Stork Amsterdam

De conclusie: de haring is weer lekker. Of zoals Eric van As (van Jan van As, Dé visleverancier van toute vis-serverend horeca Amsterdam) het zo mooi wist te brengen onder schuddebuikend gelach van de aanwezigen bij het Hilton Amsterdam: “Hij is nog beter van kwaliteit dan vorig jaar, maar dat verbaast u vast niets”. Bij deze dan maar meteen een leuk weetje om mee te strooien bij de eerstvolgende feest of partij: het vetpercentage lag bij het eerste vaatje al boven de 20%, en mede daarom is dit geliefde vissie weer een toppertje. Vorig jaar haalde die dat met moeite.

Tijd om haring te happen dus! Voor iedereen die de feestjes van de afgelopen twee weken heeft gemist: de vitrines van iedere zelfrespecterende haring- en visboer zijn inmiddels weer gevuld, dus hups, op naar die haringkar. Het Parool verraste ons met twee tips die nog niet op onze radar stonden, namelijk Stubbe’s haring (op de hoek van de Haarlemmerstraat), en De Zeevang (Haarlemmerstraat, hoek Theophiel de Bockstraat, en Nieuwezijds Voorburgwal, voor de Albert Heijn). Als je mazzel hebt geserveerd inclusief een glaasje korenwijn. De laatste staat bij ons voor volgende week op de agenda.

Waar wij hem normaal gesproken het liefste eten? Bij de Volendammer Vishandel Smit, op de 1e Constantijn Huygensstraat, en uit jeugdsentimentele redenen bij de haringkar op de Albert Cuyp (al schijnt de kraam van Sier & Steur beter te zijn, maar dat terzijde). “Uitjes, zuur erbij mevrouwtje?” Ja graag, maar wel aan de zijkant. En de haring uiteraard gesneden. Want zo doen wij dat in Amsterdam.

Hap-ze!

Haringparty Hilton Amsterdam haringmeisjes