Uitgelicht standaard

De IJ-kantine is ongetwijfeld één van de beroemdste locaties voor IJ-vaarders. Zij die met hun sloep de oversteek naar het barre noorden wagen, worden er beloond met een mooi terras en lekker eten.

Ooit was het een kantine waar noeste scheepsbouwers hun boterham met reuzel weghapten. Nu vind je er gezinnen, bedrijfsfeestgezelschappen, sloepkapiteins en medewerkers van de hippe ondernemingen in de buurt. De inrichting is mooi. Groots opgezet, industrieel maar modern. Als Rotterdam liefhebber zou ik haast zeggen: Rotterdams in de goede zin van het woord.

Deze week had ik er een ‘werkdiner’ en kwam daarom niet aangevaren. Ik kom er vaker voor zakelijke besprekingen met mensen van buiten Amsterdam. Gratis parkeren, altijd voldoende ruimte, zo ruim opgezet dat niet iedereen je gesprek woordelijk meekrijgt.

We beginnen ons gesprek op het terras. De dame die onze bestellingen opneemt is aardig, voorkomend en behoorlijk snel. Vooraf kiezen we Gazpacho en de gegrilde verse Makreel op bietensalade met kappertjes en wasabi mayonaise. Prima voorgerechten, lekker eten.

Zoals vaker in grote zaken maakt men bij de IJ-kantine in het kader van de efficiëntie een verschil tussen de mensen die de bestelling opnemen, brengen en afruimen. Dit heeft tot gevolg dat de bediening een paar keer met onze biertjes, wijntjes en borden  langs onze tafel loopt. Een seintje dat het bier met inmiddels ingezakte schuimkraag voor ons is, wordt genegeerd. Zou de volledige verantwoordelijkheid per tafel terug moeten naar één persoon? Of zouden de bedieners de tafelnummers beter uit hun hoofd kunnen leren?

Onze hoofdgerechten zijn uitstekend. Mijn tafelgenoot eet een Entrecôte met frisse salade. Ik koos een stukje Zeewolf omwikkeld in pancetta. Een goede combinatie, zeker door de tomaat, uitjes en kappertjes die het gerecht een mooie complete smaak geven.

Omdat mijn vraag naar de desertkaart in het luchtledige blijft zweven, bestellen we espresso die prima smaakt. De kou weet inmiddels het terras te vinden en we trekken we ons terug in het zithoekje met de comfortabele fauteuils binnen. Netjes leveren we het briefje met de buitentafel in zodat men weet waar we zitten. Vanaf dan lijken we voor het personeel er niet echt meer te zijn. Op zich geen punt omdat we nu diep in strategische overpeinzingen zitten. Maar onze nabestelling moeten we doen aan de bar, waarna het wederom behoorlijk wat rondjes door de zaak duurt voordat de biertjes ons bereiken.

Kortom, de IJ-kantine is een prachtige en praktische locatie, met een geweldig uitzicht en ontzettend lekker eten. Een aanrader dus.

Het personeel is vriendelijk en correct. Maar juist op zo’n rustige avond lijkt het overschot aan personeel en de technische infrastructuur van het bestelproces een kleine beetje persoonlijke aandacht in de weg te staan.

Restaurant-Café IJ-kantine
MT. Ondinaweg 15-17
1033 RE Amsterdam (NDSM-WERF)
Tel: 020-6337162
(Goed te bereiken met de gratis NDSM-pont achter Amsterdam CS)