Uitgelicht standaard

Binnen ons huishouden bestaat er de afspraak dat er geen overbodige huishoudelijke apparaten meer een plekje mogen veroveren in de toch al wat overbezette berging. Net als voor servies geldt er de gouden regel: iets erin is iets eruit. En daar wordt het lastig. Want al mijn keukenspul is heilig. En – needless to say – altijd noodzakelijk om te hebben. Ook al ligt het al drie jaar in een keukenkastje te verstoffen. Want je zult het maar een keertje nodig hebben. En dus sneak ik met regelmaat weer eens wat nieuwe bordjes of Duikelmanattributen mee naar binnen. In het kader van: “het is een duidelijke necessity in life”.

Een van de apparaten die al geruime tijd op mijn shortlist staat, is een ijsmachine. Niet omdat ik dagelijks ijs eet, laat staan dat ik dat dagelijks zou maken. Maar gewoon omdat die foto’s in kookboeken van zelfgemaakte ijsjes er altijd zo gezellig, knus en zomers uitzien. En daar heb ik nou juist behoefte aan. Tijd dus voor een ijsworkshop onder de bezielende leiding van ijsgoeroe Kees Raat. Want wie weet zou ik het licht wel zien en zou die machine dus helemaal niet overbodig blijken.

De ijsworkshop werd georganiseerd door delicious. magazine, en was de eerste in deze soort. Want waar de chocoladeworkshopsessies een bekend terrein zijn voor Kees Raat, bleef het ijsdomein tot voor kort beperkt tot zijn eigen winkel in de Warmoesstraat. En dus was het even zoeken naar structuur, want daar draait het om bij ijs. Voor zowel de deelnemers, voor de ijsmachines (Magimix is heus niet altijd de beste!) als voor de trainer zelf. Gelukkig zonder dat het ten koste ging van het leerproces als het uiteindelijke resultaat. Bovendien houden we allemaal wel van georganiseerde chaos.

De smaakjes om te maken? Ontelbaar. Onder meer alle recepturen uit het boek ‘IJstijd‘ van de ijsmeester zelf. En dus koos ik voor de echte pure vanille (zalig, gouwe ouwe, en niet perse makkelijk om te maken) en natuurlijk voor de Bloody Mary (met de vooruitziende blik dat we hoogstwaarschijnlijk niet al te lang meer mee mochten ballen in het EK en dat we dus wel een kater weg te spoelen hadden).

En het resultaat mocht er zijn. Na een paar uur zwoegen, draaien, wegen (echt even nauwkeurig werken als bij andere patisserie!), navragen, mixen, opwarmen en terugkoelen, was het eindelijk tijd om ijs te draaien. IJs dat zalig is, goed gelukt, niet teveel kristallen heeft en vooral nog niet eens al te moeilijk is om te maken.

Wat handige tips van Kees Raat? Maak een grote hoeveelheid ijswater met ijsblokjes, strooi hier zout overheen en voeg een laag water toe. In deze combinatie wordt het water namelijk veel kouder en kun je je ijsmengsel sneller terug koelen naar kamertemperatuur. Kies bovendien liever een Nemox dan de duurste Magimix ijsmachine – de laatste bleef regelmatig hangen, waardoor er meer ijskristallen gevormd worden. En last but not least: ijs draait om structuur, dus je mengsel moet binnen 10 tot 12 minuten ijs worden. Doet jouw machine er langer over? Dan moet je misschien toch eens nadenken over een ander apparaat.

Vind je het allemaal teveel werk? Breng dan gewoon eens een bezoekje aan Metropolitan Deli. Voldoende ijs, heel veel smaken, een mooie structuur en ook altijd het boek ‘IJstijd’ (zelfs voorgesigneerd voor de echte culinaire celebrity collector) voorradig.

Of mijn ijsmachine er nu uiteindelijk gaat komen? De echte overtuiging is er bij mijn betere helft nog niet helemaal. Over een maandje en een paar bolletjes vanille of bloody mary later moet het dus vast wel lukken…

Metropolitan Deli
Warmoesstraat 135
T. 020 3301955
E. info@metropolitandeli.nl
www.metropolitandeli.nl