Uitgelicht standaard

Amsterdam heeft een nieuwe ijssalon. Natuurlijk kennen we allemaal MetropolitanDeli, het IJscuypje, Pisa, Venetie, en gaan we binnenkort proeven bij Mezzo, bakkerij Lanskroon en een schepijsproeverij houden bij Tazzina. Maar van het nieuws dat ik zaterdag kreeg, werd ik even heel erg bij. Ik zag via Twitter namelijk de volgende woordcombinatie langskomen: l’Amuse, ijswinkel, Amsterdam en ‘morgen open’.

Dus op een regenachtige zondagmiddag, na het uitlaten van de hond, was het tijd voor een ijsje. Bij gebrek aan een zonnetje moet je immers alles maar als aanleiding nemen. De winkel zou gevestigd zijn op de Stadionweg 147. Dat blijkt de eerste vestiging te zijn van de ‘fromagerie’ (l’Amuse is immers geen ordinaire kaaswinkel), want die is al enige tijd opgeschoven naar het rijtje van Le Fournil.

Maar een kleine teleurstelling bekruipt me. Zo is er op de gevel van de naam ‘IJsje?’ nog geen sprake. Ook zie ik geen overeenkomsten met de huisstijl van de kaaswinkel. Wel schreeuwt de naam van de Zwitserse hotelketen Mövenpick me tegemoet. Dus waar ik mijn hoop had gevestigd op een ‘eigen fabrikaat’ ijsje, hebben we hier te maken met een fabrieksbakkie ijs. Gelukkig wel met heel erg veel smaken. Dat dan weer wel. En bovendien, zo wist de jongeman in de winkel me uit te leggen, bevat dit ijs geen enkel E-tje.

Het ijsje is ok, maar ook eigenlijk niet veel meer dan dat. IJsje? is dan ook geen officieel onderdeel van mijn geliefde kaashuis. Het is niets meer dan een slimme ondernemer die een leegstaande ruimte opvult, en dat toevallig met ijs. Zwitsers ijs. Want zij hadden nog wel een interieurtje liggen en wat geld op de bank staan.

Ik zal nog wel blijven om fietsen via de Stadionweg, maar dan vooral vanwege de kaasjes en de croissants bij de Franse bakker. Als het om ijsjes gaat, heb ik er liever eentje van Amsterdamse origine. Maar buurtbewoners moeten zeker eens langsgaan bij deze zaak. De koffie schijnt er uitmuntend te zijn.

IJsje?
Stadionweg 147