John Dory

We hebben John Dory ontmoet. En sindsdien mag het van mij iedere dag visdag zijn. Waarom?

John Dory vis

Eerst even een paar maanden terug in de tijd. Arjan Wennekes, inmiddels zes jaar chef bij Visaandeschelde vond het hoog tijd voor nog meer vis in de stad. Maar dan vis in een modern gastronomisch jasje, zonder de hoofdprijs te betalen. Vond Amsterdam ook. Want visliefhebbers in Amsterdam hebben het alles behalve lastig in de stad, maar ze hebben wel dezelfde uitdaging als liefhebbers van Indisch eten: er zit best een groot gat tussen de topzaken als Visaandeschelde (of Blauw voor Indisch) en de viskraam (of toko voor Indisch) op de hoek. Gelukkig mogen we 2016 inmiddels het visjaar van Amsterdam noemen en staat de visfan nog heel veel mooie dingen te wachten dit jaar. Met als één van de eerste nieuwkomers natuurlijk John Dory.

John-Dory-Vistronomie-

In februari van dit jaar opende Arjan in een prachtig oud pakhuis aan de Prinsengracht zijn vistronomie. Een soort combi tussen bistro en vis. En bij binnenkomst voel je al: hier gebeurt wat. Je loopt recht op de keuken af, die door de donkere balken in de rest van de ruimte letterlijk enorm uitgelicht wordt. Niet zonder reden, aan het monumentale pand mocht namelijk niet te veel veranderd worden. En dus moesten onder andere de karakteristieke donkere balken behouden blijven. Zonder af te doen aan de authenticiteit van het pand hebben ze echt een prachtig modern restaurant neergezet. Een lounge en chef’s table beneden, het restaurant zelf boven. Binnenkort wordt de lounge trouwens vervangen voor een borrelsetting met hogere tafels zodat er beneden wat meer reuring ontstaat. Je kunt er nog steeds genieten van een volledig diner, maar ook van lekkere kleine hapjes in combinatie met een goed glas wijn. Een beetje het idee van een wijnbar, dus. Leuk!

John Dory vis Amsterdam

Terug naar boven, naar het restaurant. Met prachtig uitzicht op de gracht. Ze hebben een paar gerechten a la carte, maar wij adviseren je gewoon te eten wat de pot schaft. Het enige dat je kunt kiezen is het aantal gangen, van drie tot zeven. En jeetje, dat is totáál geen straf. Je weet van te voren namelijk één ding zeker en dat is dat je vis gaat eten. Hele lekkere vis. In verschillende soorten en maten. Wij begonnen met een makreeldip terwijl de – trouwens echt ontzettend goede! – bediening uitlegt wat ons nog meer te wachten stond. Een vijfgangendiner met als amuse een mousse van zoete mais met een gel van Japanse limoen en popcorn. Verder kregen we onder andere gerechtjes als makreel gemarineerd in ponzu, avocadocreme, radijs en een venkelkaramel. Gevolgd door een spannende gazpacho ajo blanco, een soepje van moscato druif, kokos en amandel naast een bruschetta met sardines. En dat was nog lang niet alles. We aten ook nog roodbaars in een hollandaise met paling, lamsoor en asperges. Er kwam ook nog een prachtig stukje heek met chorizo, chantharellen en daslook. Stuk voor stuk niet alleen erg lekker maar ook kleine kunstwerkjes op je bord.

En het leuke is: het draait hier natuurlijk allemaal om vis, vis, en nog een vis, maar allemaal zo mooi natuurlijk verwerkt in de gerechten. Soms als hoofdbestanddeel zoals bij de heek, maar ook subtiel in de markreeldip of de bruschetta bij de ajo blanco. En zo hebben dus zelfs de grootste die hard vleeseters hier niet eens in de gaten dat ze de hele avond alleen maar vis hebben gegeten. Perfect in balans.

John Dory roodbaars

En ja, we komen er niet onderuit om ook stiekem de vergelijking met Visaandeschelde te maken. Wat is het verschil? Michiel Deenik heeft zijn eigen klassiekers waar Visaandeschelde al jaren voor staat, Arjan probeert door vast te houden aan alleen het gebruik van vis uit de Noordzee de uitdaging te zoeken om hiermee iets bijzonders neer te zetten. Wat ons betreft is dit dubbel en dwars gelukt. Geloof ons, dit is genieten met hoofdletter G. Of eigenlijk, V: Vistronomisch genieten. Was het maar iedere dag visdag.

John Dory
Prinsengracht 999

>>> Wat er dan nog meer in het visjaar 2016 op de planning staat? Onder andere visbar Beet. Open in juli. Wij zijn nu al fan!