John Halvemaan restaurant Amsterdam

Een aantal maanden geleden las ik, en waarschijnlijk velen met mij, een prachtig interview van de hand van Hiske Versprille over Chef John Halvemaan in het Parool. Ik was diep geroerd. Sinds mijn hotelschooljaren hoort John Halvemaan al thuis in mijn rijtje van illustere chefs. Je weet wel, van die chefs bij wie je graag eens in je leven wilt aanschuiven, en waarvan je denkt dat je daar tot in het oneindige nog de mogelijkheid toe zult krijgen. Na het lezen van het artikel in het Parool bleek alleen dat dat in geval van Halvemaan niet evident zou zijn.

Ik had zelf het voornemen om bij de eerste lentestralen richting Buitenveldert te gaan, maar het werd een prachtige winterse maandag. Voor een masterclass ‘en petite comité’ in de keuken van de meesterchef zelf nemen. Op het programma de Aziatische keuken, een van de grote liefdes van John Halvemaan. De andere twee zijn het restaurant zelf, zo’n 27 jaar geleden eigenhandig opgebouwd door hem zelf en zijn vrouw Esther, met wie hij de zaak bestiert. Tevens zijn derde grote liefde.

Waar het die maandag op neer kwam, was vijf uur lang genieten. Van de kennis van Halvemaan over inderdaad de Aziatische keuken, geheel zijn stijl: ‘keep it simple’. Van zijn anekdotes over onder meer zijn avonturen op Curacao, maar vooral van de historie van het restaurant zelf en de daar aanwezige kunst. Van zijn tips waar je wel en vooral ook niet moet gaan eten voor een authentiek vleugje Azië (oftewel Chinees ‘van de tweede kaart’ bij Taste of Culture en bij The Raffles in Den Haag als je echt Indonesisch wilt eten). Van het winterzonnetje op het terras achter het restaurant, misschien wel het best bewaarde terrasgeheim van Amsterdam. En natuurlijk van de vier gerechten die we geserveerd kregen: handgemaakte gyoza’s met morilles en romesco-saus, een tongstrelend delicate gestoomde bouillon met kwartel, en de lekkerste bami ever. En als klap op de vuurpijl genieten van ‘apple toffees’, gefrituurde appelstukjes in een deegjasje die na een karamelbad kapot knappen in je mond. Eén van de lekkerste toetjes ooit gegeten. Eenvoud siert niet alleen de mens, maar in dit geval vooral John Halvemaan…

John Halvemaan restaurant Amsterdam

John Halvemaan restaurant Amsterdam

Pech voor de lezers, Catch52 is nog steeds geen receptensite. Dat betekent dus verder geen uitwijden over deze vier gangen, maar geloof me op mijn woord als ik zeg dat het een ge-wel-di-ge lunch was. Zonder overdrijven. Maar ik heb wel een tip. Maak een reservering bij restaurant Halvemaan. Nu het nog kan. Het restaurant staat namelijk in de verkoop, dus als je deze bijzondere chef nog in actie wilt zien in zijn eigenhandig uit de grond getrokken habitat, wacht dan niet langer. Ik heb mijzelf vorige week ter ere van mijn verjaardag getrakteerd op een lunch, om een paar van zijn klassiekers – waaronder zijn steak tartaar en de bread & butter-pudding – te proberen, en dat was voortreffelijk. Bij dit restaurant geen bediening op hippe sneakers, geen designkuipjes rond grote ronde tafels, geen restanten uit de moleculaire keuken, maar een restaurant waar het draait om uitgebalanceerde gerechten die door hun eenvoud vooral rijk zijn aan smaak. En dat was een verademing.

Of we na de mogelijke verkoop van het restaurant niets meer zullen vernemen van John Halvemaan? Ik dacht het niet, Piet. Halvemaan gaat masterclasses geven. Dus als je een beetje geluk hebt, kun je zelf wellicht toch alsnog gaan genieten van die heerlijke Aziatische gerechten. Ook staat er een tweede kookboek  voor de echte thuischef op de planning, waarin hij teruggaat naar de basis van het koken. After all: keep it simple, stupid!

Restaurant Halvemaan is momenteel vier dagen per week geopend voor diner, en twee dagen voor lunch (maar dat is vooral voorbehouden aan vrienden, kennissen en bekenden). Ben je een liefhebber van de gastronomie, dan wil je hier eens in je leven geweest zijn.

>>> Voor de echte culinaire liefhebbers hebben we eind vorig jaar een Tip 10 gemaakt met ‘Best Beoordeelde Restaurants’ (door onze lezers). Ook best leuk om naartoe te gaan.

Restaurant Halvemaan

Van Leijenberghlaan 320

John Halvemaan restaurant Amsterdam

John Halvemaan restaurant Amsterdam