Als onverbeterlijke romanticus ben ik dol op love stories. Er is immers al voldoende leed op de wereld, en dus verdient iedereen het wat mij betreft om simpelweg gelukkig in de liefde te zijn. Doe mij een ‘and they lived happily ever after’, en Marianne is tevree.

Kessens AmsterdamWat dat nou precies met de culinaire kanten van Amsterdam te maken heeft? Dat zal ik vertellen. Of, zoals alle sprookjes beginnen: er was eens… een klein Zweeds meisje Anna op 5-jarige leeftijd op bezoek zijn bij haar Nederlandse opa. En daar, in de spelonken van de banketbakkerij onder grootvaders huis, ontmoette zij Casper.

Tot zover niets bijzonders. Maar wat als acht jaar later opeens de vonk overslaat, aan beide kanten? Tja, de liefde is nou eenmaal grenzeloos. Dus ‘neem’ je verkering en emigreer je uiteindelijk als je nog maar amper 19 lentes jong bent naar Amsterdam. Voor de liefde van je leven. En aangezien de liefde en de maag nogal vaak met elkaar te maken hebben, en het horecabloed bij deze lieve lieden kruipt waar het niet gaan kan, besluit je een aantal jaar later tijdens de wereldreis van je leven om samen een eigen zaak te beginnen. Een eigen horecazaak om precies te zijn. En die te vernoemen naar je eigen Zweedse familienaam. Kessens. Immers, Zweedse invloeden maken ook Amsterdam alleen maar mooier (daar kan menig man en vrouw over mee praten). En bovendien, laten we eerlijk zijn, de achternaam van inmiddels echtgenoot Holtkamp zingt in Amsterdam al genoeg rond, en toppers als Bukowski waren al vergeven.

Kessens 2Dus zo geschiedde, “the rest is history”, sprookjes bestaan wel, etc. etc. etc. Want het is inmiddels keiharde realiteit voor Anna. Want zo heet deze Zweedse gastvrouw van deze nieuwe hotspot in town, en haar manlief Casper. Kessens heeft haar deuren geopend aan de Amsterdamse Rozengracht, en ik denk dat de inwoners van 020 blij mogen zijn. Sterker nog: blij zijn, gezien de drukte in de zaak en de lyrische foodporn pictures die de menigte verder opzwepen op het wereldwijde web. En ik geef ze gelijk hoor.

Want naast het feit dat we hier te maken met een love story pur sang, hebben we het hier vooral over twee personen die gastvrijheid en lekker eten bovenaan hun prioriteitenlijst hebben staan. Alle reden dus om voor ontbijt, brunch, lunch, snackje of een vroege borrel aan te schuiven. Want bij Kessens geen culinaire liflafjes die de honger net niet stillen, maar een combinatie van klassiekers uit Europa in overvloed. Van een vleugje Zweeds in de vorm van huisgemaakte gravad lax (yum yum yum yum) tot een zweempje Amsterdam in de vorm van huisgemaakte huzarensalade (once again: yum yum yum yum). En zo kan ik nog alinea’s doorgaan. Aanrader? De Welsh Rarebite. Je hoeft daarna de rest van de dag niet Kessens 2meer te eten, maar frankly, who cares?! En het meest truttige huisgemaakte drankje ever: advocaat. Ja, ook die is weer nieuw leven ingeblazen. Sterker nog, in deze huisgemaakte vorm is ‘ie nog lekker ook. Bij voorkeur op te lepelen met een piepklein lepeltje zoals oma vroeger deed wanneer ze uit de band sprong op een feestje. Ook in to-go vorm te verkrijgen, dus wat mij betreft de hit bij familiefeesten en -partijen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de financiertjes bij de koffie of de thee…

Zoals gezegd, ik ben nou eenmaal een sucker voor love stories. Op culinair gebied en daar buiten. En dus ook voor Kessens. Want als die ‘chemistry’, die ‘spark’ er nou eenmaal is, moet je hem koesteren, er zuinig op zijn, en er met volle teugen van genieten. Want dan heb je iets bijzonders in handen. En dat is precies wat Amsterdam heeft met dat vleugje Zweden aan de Rozengracht.

Kessens Amsterdam

Kessens 3Rozengracht 24

PS: En de grootste tip voor de buurtbewoners? Mocht je Holtkamp nou te ver fietsen vinden vanuit de Jordaan en omstreken, de overheerlijke kroketjes kun je natuurlijk ook (zowel warm als koud en dus zelf nog op te warmen) bij Anna en Casper halen. Je hebt het niet van ons…

PPS: Casper, we zijn trots op je!