Uitgelicht standaard

ik denk dat niemand zo’n – pak ‘m beet – tien jaar geleden had kunnen bedenken dat je in Nederland nog een keer zou struikelen over de sushizaken. Als tegenhanger van de Amerikaanse fastfoodgiganten zijn deze Aziatische all-you-can-eatablissementen de afgelopen jaren daadwerkelijk als paddenstoelen uit de grond geschoten. En nu zelfs Albert Heijn de Japanse lekkernij voorverpakt en wel in de schappen heeft liggen, kunnen we wat mij betreft wel stellen dat sushi inmiddels zo ingeburgerd is als de oud-Hollandse stoemp (al valt er over de eetbaarheid van deze plastic rijstbonken nog wel te discussiëren).

Het enige nadeel? Keuzestress. Ik zie door de sushi-bomen het spreekwoordelijke bos niet meer. Natuurlijk weet ik dat de lekkerste sushi uit het Okura komt, maar om daar bij elke craving naar toe te gaan… laten we reëel zijn, dat is gewoon geen optie. En dus kom je al snel uit bij de bezorgservice uit de buurt of de franchise-concepten waar je in vijf gangen vooral zoveel mogelijk naar binnen probeert te werken. Ogenschijnlijk prima, maar qua onderscheidend vermogen vaak een ongelooflijke desillusie.

Des te groter was de verrassing toen ik op aanraden van Michel’s tip binnenstapte bij Kagetsu. Een piepklein zaakje in de Hartenstraat waar je normaliter waarschijnlijk zomaar langs zou lopen. Tel daarbij op een volledig lege zaak bij binnenkomst en je begrijpt dat mijn scepsis op voorhand compleet was. Maar onterecht. Want in tijden heb ik niet zulke lekkere sushi gegeten, ben ik niet meer zo verrast door überhaupt het aanbod op de kaart zelf, vulde de zaak zich vanzelf inclusief verschillende stamgasten die in hun eentje ‘even een maki’tje kwamen doen’, was de bediening bijna aandoenlijk bescheiden attent en had ik niet het idee dat ik in een highly overrated vreetschuur was beland met even Japanse roots als ondergetekende. Geen dus. Aanrader? De gyoza. Al moet je niet vies zijn van een beetje knoflook. En je gezelschap voor de rest van de avond dus ook niet. Nog leuker nieuws? Ze hebben nog twee vestigingen, midden in de Pijp en op het randje van Buitenveldert. Simply enjoy…

Japans Eethuis Kagetsu

Hartenstraat 17