Uitgelicht standaard

Het moest er een keer van komen, die lovende blogpost over de reeds veelbeschreven kroketten van Holtkamp. De aanleiding?

 

Om de prinses te behagen bevond ik mij op zaterdagochtend in de kleine authentieke en bomvolle banketbakkerswinkel. Een citroen-meringue taartje zou haar naar verwachting gunstig stemmen.

 

Gezien de intensiteit van de avond ervoor leek het me beter om zonder ontbijt in de maag naar de Vijzelgracht te fietsen. Tja, en dan kun je na aankomst misschien toch wel wat hartigs gebruiken. Ik kon niet kiezen tussen kalfsvlees of garnalen. Ik bestelde dus naast de zoetigheid voor later, liefst 2 kroketten. Op de lijn letten dat kan altijd later nog.

 

Wachtend op de kroketten trok ik me met het tasje taart in de hand terug tegen de achterwand. Een heer stuurde zijn dochtertje naar buiten, te vol om te spelen hier. Een oude deftige maar kromme dame vroeg of ze voordrong. Na de gemoedelijke bezwering van meerdere mensen dat dat niet het geval was, had ze toch een plekje extra gewonnen.

 

Een niet onaantrekkelijke jonge vrouw bestelde een hartvormig taartje. Ze keek vervolgens over haar schouder naar de achterwand en bestelde een kroket. Ze betaalde, gooide haar haar naar achter en stapte naar de achterwand. Ze keek me flirterig aan en vroeg welke taart ik gekozen had. Nog altijd niet helemaal wakker en vooral niet voorbereid op dergelijke verwarrende vragen, dacht ik langer na dan nodig en fluisterde iets over citroen. Dit bleek aanleiding voor haar om te beginnen over het hartvormige taartje, dat ze zo mooi vond en dat ze het kocht voor haar jarige moeder.

 

Na nog wat gekeuvel over niet kunnen kiezen tussen kalf en garnalen, kwam het verlossende zakje kroketten. Ik verliet het pand terstond en om de hoek in de Noorderstraat nam ik een hap…
Wat een genot, het ultra dunne knapperige korstje, de warme garnalen ragout met de intense smaak… vervolgens om de het af te maken de kalfskroket die mij danig in vervoering bracht.

 

Ik nam de kortste weg naar huis om het zoete taartje bij mijn oosterse prinses af te leveren en was gelukkig.

 

Laat je je man liever niet alleen kroketten halen? Cees Holtkamp legt in het filmpje hieronder uit hoe je thuis zelf ambachtelijke kroketten maakt:

 

Garnalenkroket video recept Holtkamp