Verscholen in de Voetboogstraat vinden we sinds afgelopen week een prachtig nieuw restaurant: Lt. Cornelis. Deze nieuwste aanwinst van ondernemer Kaji But, onder andere bekend van Gin Neo en Sea Palace, is reden genoeg om toch eens je gezicht te laten zien in deze ietwat toeristische steeg achter de Kalverstraat.

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden heeft het restaurant een Hollands tintje. Luitenant Cornelis neemt je mee naar de 17e eeuw en brengt een stukje geschiedenis terug. En stiekem hebben we veel om trots op te zijn in dit kleine landje. Al lijkt het soms wel of toeristen onze cultuur en historie beter weten te waarderen dan wij zelf. Maar gelukkig worden ook Amsterdammers zich steeds bewuster van onze rijke historie en cultuur: oude panden worden in ere hersteld, de prachtige kleuren die in de tijd van Frans Hals en Vermeer werden gebruikt zijn weer helemaal terug en we laten de oude ornamenten weer een prominente plek innemen.

Luitenant Cornelis Amsterdam 3

Dit zien we ook terugkomen bij Lt. Cornelis: het restaurant is opgedeeld in knusse kamers met een prachtige kleurstelling, glas in lood ramen, het 17e eeuwse authentieke plafond bij de bar en de oude trap zijn helemaal gerestaureerd en het schilderij dat de basis was voor dit ontwerp – de Magere Compagnie van Frans Hals waarop Luitent Cornelis één van de afgebeelde karakters is – neemt een behoorlijk prominente plaats in.

En het leuke is dat je dit Nederlandse thema ook in de kaart terugziet. Je eet hier echte Hollandse klassiekers zoals Noordzeekrab, paté, eend, kaaskroketjes, advocaat en tompoezen, maar dan allemaal in een modern nieuw jasje. Wat mij betreft zit dit jasje als gegoten want het was allemaal erg lekker. Ook aan dranken van Nederlandse makelij wordt gedacht, zo wordt er gewerkt met distilleerders Wynand Fockink en  Van Wees en staan verschillende wijnen van De Apostelhoeve op de kaart. Maar wie toch liever een voor een mooie wijn uit Bordeaux of Bourgogne wil, wees gerust, ze hebben zich niet beperkt tot de lokale wijnhuizen.

Luitenant Cornelis Amsterdam

Ik vind het een mooie trend dat er veel meer aandacht en waardering uit gaat naar lokale producten en dat we de traditionele – en misschien wel een beetje vergeten – producten van eigen bodem weer op de kaart zetten. De Nederlandse keuken mag weer gezien en gegeten worden! Dus laten wij nu ook gewoon eens trots zijn op wat we allemaal hebben in Nederland. Het is niet voor niets natuurlijk dat massa’s toeristen ieder jaar hun weg vinden naar onze hoofdstad!

Lt. Cornelis
Voetboogstraat 13

>>> Helemaal enthousiast geworden van de oud Hollandse vibe van Lt. Cornelis? Ga dan ook eens langs Jansz.!

Luitenant Cornelis Amsterdam 4