Uitgelicht standaard

Mocht je toevallig ook in BoLo wonen, dan weet je precies waar ik het over heb. De hoek Bos en Lommerplein/Hoofdweg is een moeilijke plek. Er zit namelijk een prachtig mooi horecapand op een goede hoek: veel aanloop, veel buurtbewoners, veel licht in de zaak. Maar toch wil het op deze plek niet lukken. Menig ondernemer heeft het geprobeerd, vaak zonder succes. Of dit aan het pand ligt valt natuurlijk te betwijfelen, de laatste die een poging waagde was bij mijn weten een Arabisch restaurant genaamd Sultan Palace. Denk aan rode loper voor de deur, palmbomen, veel goud, veel zwart, veel poeha. Binnen de kortste tijd stond het pand weer leeg.

Sinds een paar weken zit hier nu Meram. Een Turks restaurant met filialen in Amsterdam Oost en Zuid-Oost, maar ook in Rotterdam. Bij Meram kun je niet alleen ’s middags of ’s avonds een hapje eten en genieten van de Turkse keuken, je kunt er ook broodjes to go kopen of gewoon alleen even een kopje thee drinken. Zou het Meram dan eindelijk wel lukken op deze moeilijke hoek? Hoogste tijd dus om de proef op de som te nemen.

IMG_6075Bij Meram eet je natuurlijk Turks. En dan heb ik het niet over de standaard döner kebabs die je in BoLo al op iedere straathoek kunt eten, bij Meram eet je Turks van, laten we zeggen, een ander niveau. De keuken maakt alleen gebruik van verse producten die van kleine lokale leveranciers komen en ze staan continue in contact met vaklieden in Turkije die al meer dan 50 jaar in het vak zitten. En dat proef je. Perfect gekruid en gegerilld vlees (geloof me, hier weten ze wel raad met de grill), warm, vers knapperig brood, perfect op smaak gebrachte groenten, het is echt smullen. Bovendien is de bediening ontzettend gastvrij en hartelijk. Na afloop krijgen we zelfs thee met een taartje van het huis. Mocht je trek hebben in een biertje of wijntje bij al dit lekkers dan moet ik je helaas wel teleurstellen: Meram is het eerste compleet alcoholvrije restaurant van Nederland. Die borrel zul je dus ergens anders moeten drinken. Maar ach, kniesoor die daar op let wanneer je al dit lekkers voorgeschoteld krijgt. Nog een laatste minor detail: de inrichting is prima, maar je kunt je lief beter ergens anders trakteren op een romantisch diner voor twee. Just so you know.

Het woord meram betekent wens of verlangen. In dit geval hebben ze een grote wens van menig BoLo bewoner in vervulling laten gaan: eindelijk een gewoon goed, lekker en gezellig restaurant op onze moeilijke hoek. En dat we hier behoefte aan hadden moge duidelijk zijn: op een doodgewone maandagavond zat het hier stamp- en stampensvol. Meram is here to stay!

Meram
Bos en Lommerplein 71
T. 020-7607655

IMG_6078