Uitgelicht standaard

Hoe blij ik wekelijks ook ben met het weekend voor de boeg, hoe vermoeiend vind ik de vaste weekendbeslommeringen. De was doen, het huis opruimen, klussen, en ga zo maar door. Want hoeveel liever zouden we niet de hele zaterdag besteden aan het ontdekken van de culinaria van Amsterdam. Genietend in de zomerzon op de mooiste terrassen met vrienden en familie, of shoppend door de gezelligste straatjes van de hoofdstad.

Gezegend zijn wij dan ook dat we vlakbij de gezelligste (en tegelijkertijd waarschijnlijk ook de drukst bezochte) markt van Amsterdam wonen: de Albert Cuyp. Want deze markt maakt de weekendboodschappen in ieder geval vele malen leuker om te doen. Niet alleen kent de Cuyp prima adresjes onder de marktkoopmannen (zoals Bart Kaas en Chris Kip), achter de kraampjes is er ook veel goeds te vinden.

Een daarvan is de Franse slager, Alain Bernard. Een ambachtelijke slagerij zoals iedereen er een van in de buurt zou moeten hebben. Opvallend bij deze zaak is niet alleen het geweldige assortiment, maar ook de service. Een team van zeven slagers stond in mijn geval klaar om alle klanten met alle geduld van dienst te zijn. Want hoe fijn is de aandacht die men hier geeft aan elke klant: iedere vraag wordt met de beste wil en kennis van de wereld beantwoord, ongeacht wie je ook treft.

Maar naast de vriendelijkheid van het voltallige team zijn er ook de toonbanken. Vol met de mooiste stukken vlees en vleeswaren. Vooral de door de slager zelfgemaakte worstjes zijn het proberen waard. Wij kozen zelf de kalfsworstjes, met knoflook en rozemarijn. Heerlijk bij een lentestamppot van raapsteeltjes!

Nog een goede tip: in tegenstelling tot veel Nederlandse slagers ligt er bij Alain Bernard zowel faux filet (de Franse entrecote) als de onglet, oftewel longhaas, in de schappen. Vooral het laatste is zalig mals vlees: het is de spier die aan de longen vastzit. Longhaas is in Nederland beter bekend als ‘beenhouwersbiefstuk’  of ‘karweivlees’. Deze laatste naam omdat slagers het vroeger meekregen als extraatje. Niet bij iedere doorsnee slager te verkrijgen; bij Alain dus wel.

Overigens schijnt de paté van mijnheer Bernard ook geweldig te zijn – to be continued dus!

Slagerij Alain Bernard
Albert Cuypstraat 133
T. 020 6624572