Uitgelicht standaard

Wat mag er nooit ontbreken als je in een restaurant zit te eten? Hint: het hoort, net als water, altijd op tafel te staan en zit in een mandje met daarbij een rozet kruidenboter, als je tenminste na het eten ook nog gaat bowlen.

Juist, brood. En omdat brood nog steeds wat onderschat is en veel mensen het helemaal vermijden bij een of ander onnozel dieet, bij deze een bescheiden ode. En wel aan de winkel met de beste baguettes van Amsterdam, Gebr.Niemeijer.

Net als de uitbaters van cafe Modern en hotel de Goudfazant wil ik de heren achter Niemeijer prijzen voor hun lef voor wat betreft de locatie, een van de lelijkste straten van de stad, de Nieuwendijk. Tussen ongewassen toeristen met dreadlocks, een Albert Heijn, vele smerige eettenten en coffeeshops is daar ineens, als een oase in de woestijn, de bakkerij van Niemeijer.
9a93bfb4a0cbaa3893021bf1d3cae155 bakker gebroeders niemeijer Gebroeders Niemeijer 2 niemeijer2
Binnen heb je eerst de toonbank en verderop een paar treetjes omhoog voor het zitgedeelte met zo’n 25 zitplekken en daaronder, dus na de toonbank wat treetjes omlaag, de open bakkerij. Je ziet de bakkers dus aan het werk bij de bereiding van hun klassieke patisserie en brood. Het aanbod is Frans georiënteerd met als patisserie bijvoorbeeld macarons,  tarte au citron en tarte tatin.  En dus het lekkerste brood van de stad. Ze hebben verschillende soorten, voor mij zijn de baguettes absolute favoriet. Net als in Frankrijk is de structuur grof, de korst goudgeel en knapperig maar niet zo keihard als bij Vlaamsch Broodhuys waarbij je soms je mond openhaalt aan de korst.

 

De baguette kost slechts 1,50 en wordt de hele dag door vers gebakken. De dames achter de toonbank zijn vriendelijk, voorkomend en alles behalve arrogant. Een genot dus om de zaterdag te beginnen en hier in de vroege ochtend, met een krantje onder de arm, een paar broden in te slaan.

Gebr. Niemeijer zit er pas een paar jaar maar heeft nu al een belangrijke plek ingenomen in de Amsterdams food scene met vele fans uit alle windstreken. Dus als je over de Nieuwendijk wandelt en je ziet in de verte 10 fietsen dubbel geparkeerd voor een klein winkeltje staan, dan weet je dat het niet lang meer duurt voordat je gaat genieten van het beste brood van de stad!

 

 

 

 

 

 

Gebr. Niemeijer
Nieuwendijk 35
www.gebroedersniemeijer.nl
Maandag gesloten!