Lunch Nacional Amsterdam
Nacional Amsterdam

(foto: Jakob van Vliet)

Ik weet niet wat het met me is de laatste tijd, maar het lijkt er bijna op alsof het Leidseplein een natuurlijke aantrekkingskracht op me heeft de laatste tijd. En dat terwijl ik daar vroeger met een zo groot mogelijke boog om heen liep. Ok, ok, ok, behalve dan voor wat lichtelijk-niet-meer-zo-helemaal-nuchter-vermaak in ‘the Temple of Pop’ of er schuin tegenover in zaken van een iets ander muziekniveau. Ja, ik bedoel de Bastille en de Players inderdaad, en ik schaam me er niet voor. Over smaak valt nou eenmaal niet te twisten mensen, sorry. Maar geloof me qua eetgelegenheden gerust op mijn woord.

Want het Leidseplein heeft best wel wat. Je moet misschien wat verder kijken dan je neus lang is, en je fiets vooral binnen de daarvoor bestemde vakjes zetten, anders ben je naast wat tourist traps ook nog eens een ritje naar het Westelijk Havengebied rijker (met zonnig weer overigens best aan te raden). Maar ook daar wil ik het helemaal niet over hebben. Want wat het Leidseplein heeft, is Nacional. Ik ben geloof ik een van de weinigen in Amsterdam geweest die niet bij deze zaak is geweest toen ze net open gingen. En heb het idee dat ik daar eigenlijk alleen maar blij om ben. Want er is in de tussentijd een roertje omgegooid, letterlijk wat meer rust in de tent, en volgens mij heb ik daar de vruchten van geplukt. Of liever gezegd, een overheerlijke lunch van geplukt, onder het genot van een voortreffelijk inspirerend gesprek.

Nacional - BurrateIk was al wel vaker bij Nacional geweest, maar meer ‘om even een wijntje aan de bar te doen’. Immers, het aantal zaken waar lekkere wijn of cocktails geserveerd worden op het Leidseplein voorafgaand of na een muzikaal of cultureel uitje zijn op een hand te tellen. Maar als ik slim was geweest, had ik die barkruk al veel eerder omgeruild voor een tafel, inclusief wit linnen (love it….).

Nacional - tarte tatinWant de ‘plates’ daar die maken ‘de jour’. Mijn favorieten? Ik ben zo vrij geweest om van meerdere gerechten een vorkje mee te prikken: de burrata (hoe verrukkelijk simpel kan het leven zijn), de steak sandwich (hell ya!), en de steak tartare (met dat uitvloeiende eitje in de toast…). En zoek je nog iets om mee af te toppen? Dan bestel je toch gewoon de tarte tatin! Je moet het leven immers vieren zoals je het aangeboden krijgt. En in het geval van Nacional betekent dat dus comfort food met een zeer Franse inslag op een wit bordje.

Dus ik ga alvast waarschuwen. Want terwijl mijn culinaire geloof mij normaal gesproken vraagt om juist bij zoveel mogelijk nieuwe dan wel andere plekken te verpozen, wordt Nacional een van de plekken waar ik nog een keer naar toe ga. Voor ontbijt. Om twee simpele redenen: 1) ei. 2) truffel. Goedemorgen!

>>> Op zoek naar andere lekkere lunchadresjes rond het Leidseplein? Euh… gelukkig hebben we nog veel meer adresjes waar je heerlijk kunt lunchen!

Nacional

Kleine Gartmanplantsoen 11a