Uitgelicht standaard

Met Griekenland heb ik een haat-liefde verhouding. Ik heb er tijdens mijn jeugd geweldige vakanties beleefd en ook de laatste jaren werkelijk pareltjes van eilanden bezocht. Er is geen mooiere kleur ter wereld dan het blauw van de Griekse zee. Maar ja, het eten. In Griekenland eet je als toerist al snel volgens de VVV-formule: vlees, vet en veel. En dat overal. In Griekenland hebben ze op de een of andere manier nog altijd het idee dat toeristen allemaal hetzelfde willen. Het contrast tussen wat de lokale bevolking eet en wat toeristen voorgeschoteld krijgen is volgens mij in geen enkel land zo groot als in Griekenland. En zo komt het dat je op de mooiste eilanden, waar het toerisme echt nihil is, alsnog overgeleverd bent aan de mixed grill of het broodje gyros. Jammer. Want de Griekse keuken, de échte Griekse keuken is zo veel meer dan dat.

En dat weten de dames van Nostimo in Westerpark maar al te goed. In deze zaak staan de Griekse Fani en Elena aan het roer. En Grieks zijn deze dames zeker: ze spreken nauwelijks Engels, laat staan Nederlands, en pinnen kan hier niet. Elena staat in de bediening, Fani achter de grill. En bij Fani krijg je gewoon voorgeschoteld wat de Grieken thuis eten. Verse visjes van de grill, smaakvolle salades, gegrillde groenten en mijn all time favorite dolmades, allemaal om je vingers bij af te likken. En allemaal lekkerder dan je als toerist in Griekenland waarschijnlijk ooit zult eten.

Dus als je fan bent van Griekenland of de Griekse keuken is dit je nieuwe favoriete adresje. Niet voor niets gaf Johannes van Dam de dames maar liefst een 9,5. En als de temperatuur het toelaat ga dan vooral op het terras zitten. Nostimo zit ietwat verstopt in de Staatsliedenbuurt en je zit hier dus heerlijk rustig buiten. Elena zorgt voor genoeg ijs- en ijskoude ouzo van het huis voor verkoeling. Nostimo is Grieks voor zalig. En dat doe je hier, niets meer en niets minder: zaaaaalig eten.

Nostimo
Fannius Scholtenstraat 26