Uitgelicht standaard
Vraag me niet hoe het precies zit, maar feit is dat er een sterke band bestaat tussen de Amsterdammers en de bewoners van Terschelling. Veel eilandbewoners maken geregeld de oversteek naar het vaste land en rijden dan in een keer door naar Amsterdam om weer even onder de mensen te zijn en andersom kiezen veel Amsterdammers voor Terschelling om na een periode van haasten, rennen en vliegen hier een weekend lekker uit te waaien en te ervaren dat je fiets echt niet altijd drie sloten nodig heeft. Ook blijken verrassend veel eilanders enige tijd in de hoofdstad te hebben gewoond.

foto(6)
Omdat ook wij behoefte hadden aan wat frisse lucht en weinig verkeer, pakten we de boot voor een lang weekend. Het was alweer 10 jaar geleden sinds het laatste bezoek maar eenmaal aangekomen was het als gister dat we vertrokken. Op het eerste gezicht weinig verandering maar schijn bedriegt. Vooral het aanbod horeca is het afgelopen decennium flink toegenomen. De kwaliteit ligt gemiddeld een stuk hoger (de prijzen trouwens ook) dan tijdens mijn laatste bezoek. 

Veel restauranthouders werken met zowel lokale producten als leveranciers van het vaste land, met ook nu weer best wat Amsterdammers! Zo drinken we wijntjes van de Grapedistrict bij restaurant DE ZEE en eet je bijvoorbeeld bij de Walvis wel erg lekkere garnalencroquetten en citroen merengue taart..

Verreweg de leukste eetervaring hadden we bij restaurant DE ZEE. Een zeer charmant zaakje in west Terschelling met plek voor zo'n 30 personen. De eigenaars hebben lang in Amsterdam gewoond en zijn 6 jaar geleden de zaak begonnen. 

We worden na een wandelingetje  door de koude, winderige en verlaten straatjes met zo veel warmte en hartelijkheid ontvangen, dat we al fan zijn met de jas nog aan. 
De inrichting is sfeervol met veel hout, gezellige verlichting, landkaarten en foto's aan de muur en meer van zulks. Zoals gezegd hebben ze dus wijnen van de Grapedistrict, navraag leert ons dat zij destijds de eerste horeca klant waren en dus een speciaal plekje in het hart van de wijnondernemers hebben. De wijn wordt per palet op het eiland bezorgd.
de-zee(w 400)(h 300)(p restaurant,5198)(s 0)(c 0)
Het voorgerecht is een fantastische soep van bospaddestoelen en een antipasti met de mooiste worsten en andere vleeswaren, deels van het eiland. Hierna lamskoteletjes met bietjes en kalfsentrecote met verse spinazie en rode wijnjus. Allebei bereid in de net nieuwe, zelfgebouwde houtoven. We sluiten af met mooi vanille ijs met advocaat en een dessertwijntje met cantuccinis.De rekening wordt gepresenteerd met snoepjes van Papabubble, ook al uit Amsterdam.

We blijven als laatste gasten over en krijgen van de eigenaar een rondleiding door de keuken, waar sinds kort dus als trots middelpunt een prachtige houtoven staat na te smeulen. In het zomerseizoen zullen er ook verschillende soorten huisgemaakte pizza's uit deze prachtige warmtebron komen.
foto(2)foto(8)

Na zoveel hartelijkheid, heerlijk eten en mooie wijnen vertrekken we zeer voldaan en tevreden de kou weer in, op weg naar onze gereedstaande taxi voor een ritje door de duisternis waarbij de chauf in tien minuutjes zijn nuchtere kijk op het leven geeft. In de achteruitkijkspiegel worden de lichtstralen van vuurtoren de Brandaris steeds zwakker, vlak voor ons schiet een haas opzij de greppel in. In het hotel wacht een warm bed en een dik boek, de telefoons hebben geen bereik. Helemaal niet erg.

Restaurant DE ZEE
Boomstraat 33
www.restaurantdezee.nl

Andere aanraders op het eiland zijn restaurant Loods en restaurant de Walvis! Goeie sfeer en prima eten!