Uitgelicht standaard

Afgelopen dinsdag was ik, samen met Catch-collega Marianne, in het knusse Torpedotheater in centrum Amsterdam. In de Sint Pieterspoortsteeg om precies te zijn, zijsteeg van de Nes. Een piepklein zaaltje (voorheen Parooltheater) waar de meest uiteenlopende, creatieve ideeën worden omgezet in bijzondere avonden. Een bijzonder intiem karakter, er is plaats voor slechts zo´n 40 personen. Ook is er een klein barretje achterin.

Deze dinsdag organiseerde Jonah Freud van de Koekboekenhandel de eerste van een hopelijk lange reeks avonden. Het concept is simpel. Twee stoelen op een verhoging (mag de naam podium niet hebben, zo klein) waarop Jonah een culinaire gast de hemd van het lijf vraagt, waarbij ook interactie met het publiek een belangrijke factor is. Dan nog een beamer om de verhalen te voorzien van afbeeldingen en een gezellig, food-minded publiek.

Voor deze eerste avond heeft Jonah culinaire duizendpoot Janneke Vreugdenhil weten te strikken. Janneke schrijft voor NRC Next en NRC handelsblad, heeft meerdere kookboeken op haar naam staan en heeft de culinaire site etenenzo. Eind maart stond er een groot artikel over haar in de NY Times over één van de stukken die zij schreef. Tevens is ze een fervent twitteraar en heeft ze met ruim 7000 volgers een stabiele fanbase opgebouwd.

Janneke is speciaal vanuit Den Haag naar dit theatertje gekomen om te vertellen over de culinaire reizen die zij maakte, haar grote inspiratiebronnen zoals Wina Born en Nigella Lawson en over de missers die zij soms maakt in de keuken (dat ze niet schroomt om zwartgeblakerde koekjes op twitter te plaatsen bepaalt voor een deel haar populariteit; ze claimt vooral niet de perfecte chef te zijn en altijd de wijsheid in pacht te hebben, zoals sommige van haar collega’s).

Uiteraard wordt er ook gepraat over haar favoriete recepten uit haar onlangs verschenen kookboek Comfort food. Maar er wordt niet alleen gebabbeld, Janneke heeft ook zelfgemaakte hapjes meegenomen, dadels in krokant spek. En we krijgen allemaal een glaasje notenwijn, ook zelf gemaakt. Heerlijk zoet, te vergelijken met een port.

Eén van de hoogtepunten van de avond is de trommel zelfgemaakte koek die het zaaltje rond gaat. Terwijl Jonah het verhaal achter de koekjes voorleest uit Janneke’s boek, deelt Janneke uit. Het gaat om een recept van haar inmiddels overleden oma. We krijgen tijdens het proeven privé foto’s te zien, uitvergroot op een groot scherm. We zijn in de keuken van oma, die vol overgave de koekjes staat te maken. Dunne, fragiele vingers bewerken de deegplakjes met een vork. In haar boek deelt Janneke het recept met haar lezers met daarbij de levendige herinnering van oma die tot ver in de 90 deze specialiteit voor de visite maakte. De brosse koek in de mond, het verhaal van Jonah, de foto’s en de intimiteit van het theatertje zorgen ervoor dat het net is of we bij oma aan de keukentafel zitten…

Na zo´n twee uur praten, vragen, proeven en lachen zit de avond erop. Het zaaltje stroomt leeg, het team van Catch bestelt nog een laatste wijntje en grijpt de kans om met Janneke zelf kennis te maken en haar te attenderen op ons bestaan. De volgende ochtend zijn nog zo´n 7000 foodies op de hoogte van Catch 52. Met dank aan Janneke en de bedenkers van Twitter!

Volgende maand zijn wij zeker weer van de partij, dan ontvangt Jonah Yvette van Boven, onder meer bekend van de Home Made boeken en restaurant Aan de Amstel. Er zijn maar weinig plaatsen beschikbaar dus wees op tijd met reserveren. Dit mag je echt niet missen!

Torpedo Theater
Sint Peterspoortsteeg 33
020-4284993
www.torpedotheater.nl

Hoogst waarschijnlijk staat aankomende week de agenda voor mei online, dan kan er dus gereserveerd worden.