Uitgelicht standaard

Weet je wat ik mis in de Amsterdamse horeca? Authenticiteit. Eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van de Amsterdamse bars en restaurants schiet omhoog en is niet te vergelijken met 10 jaar geleden. Uitbaters laten zich meer dan ooit tevoren inspireren door trendy zaken die ze in andere wereldsteden zien, een ticket naar de Big Apple of Berlijn is immers snel geboekt. Dus het is allang niet meer zo dat bepaalde trends er jaren over doen om Amsterdam te bereiken (al ben ik er nog steeds heilig van overtuigd dat binnen nu en enkele jaren de BIB heel groot gaat worden in Nederland, iets wat het al jaren is in onder andere Scandinavië en Australië maar op de één of andere manier hier erg lang op zich laat wachten).

Dus wat zie je nu in het Amsterdamse straatbeeld? Het type zaken dat op hetzelfde moment, of misschien hoogstens een jaartje eerder, helemaal hot zijn in Williamsburg in Brooklyn of Prenzlauerberg in Berlijn. En dat dan overal! Dus schrijft ineens IEDEREEN met nonchalant handschrift en witte stift op z’n winkelruit wat de daghap is, draagt iedereen een lekker Bourgondisch schort, schenkt iedereen Bocca of Buscaglione, is ALLES biologisch en starten horeca-reuzen klassieke brasserie formules die in Parijs al 150 jaar een succes zijn. Kortom, het gaat de goede kant op maar als iets aanslaat zie je het ook meteen overal en doen mensen elkaar vooral na. Zouden we dan toch kuddedieren zijn?

Gelukkig zijn er ook nog een paar eigenwijze ondernemers die het over een andere boeg gooien en zich niets aantrekken van de laatste trends en helemaal hun eigen ding doen. Dit ondervonden we bij Omelegg in de Ferdinand Bolstraat. Naar eigen zeggen de eerste omeletterie van Nederland waar je, zoals de naam doet vermoeden, vele variaties omelet eet met daarnaast nog wat bijgerechten op de kaart. De inrichting is absoluut origineel en is een soort kruising tussen een Zwitserse berghut en een Amerikaanse hooischuur uit een slechte western. Je zit op houten bankjes als in een treincoupé en hebt zicht op het gasfornuis waar ter plekke je omelet klaargemaakt wordt. We kiezen twee verschillende variaties met uiteenlopende ingrediënten als chorizo, bockworst en cheddar. De omelet is prefect gebakken en ‘loopt’ nog mooi als we ‘m opensnijden. Geen droge spons dus. We drinken er een heerlijke appelsap bij die ze zelf maken met een sapcentrifuge. Geen toevoegingen dus, puur sap wat een minuut daarvoor nog in de appel zat. Heerlijk.

 

De sfeer is gemoedelijk en gezellig, een charmante dame helpt ons vriendelijk en één van de eigenaren staat zelf de champignonnetjes te snijden. Uit de speakers komt ook nog eens lekkere muziek dus je kunt hier rustig een uurtje blijven zitten met je krantje en even de drukte voor de deur vergeten.

We kunnen dit originele en nu nog unieke concept zeker waarderen en zullen dan ook snel weer aanschuiven voor een geklutst eitje!

Omelegg
Ferdinand Bolstraat 143
www.omelegg.com