Uitgelicht standaard

Tja. En dan sta je als blogger op Catch52 én als voor-de-hobby-kok met je snufferd in de Esta. In hun rubriek ‘Weekendkoks’ om precies te zijn. Je moet iets om je blog te promoten… Een interessante exercitie, so to speak. Vooral de fotoshoot was een hele opgave, dankzij de tegenwerkende citroen-meringue van Holtkamp (het lag niet aan het recept!) en de langzaam gestoofde kalfswangen uit de oven (trek maar een uurtje of vier uit).

Marianne in EstaMaar desalniettemin: het is gelukt. En de nieuwe reputatie als ‘Madame Merinque’ is in de pocket. En om dat te vieren als uitzondering op de regel weer eens een recept op Catch. Voor kalfswangetjes. Misschien wel een van de meest ondergewaardeerde delen van het huppelende lentekalfje dat er is. Maar oh zo smakelijk. En in de vorm van ‘zachtgegaard uit de oven’ een prima basis voor een heerlijke pasta-ragout.

 

Het kan overigens wel een flinke uitdaging zijn om dit vlees te bemachtigen. Want de ESBL-supergrossiers zie je deze malse stukjes vlees niet verkopen. Bij ons thuis zijn het vooralsnog alleen Alain Bernard (alleen uit de diepvries) en Slagerij Noz (je weet wel, bij die enorme koe tegenover Café De Duvel) die hofleverancier mogen spelen voor het hoofdingredient van dit geniale recept. Twee totaal verschillende slagerijen: van Franse charme tot oud-Hollandse eenvoud en ambachtelijk, maar beiden prima adresjes rond de Cuyp.

Dus mocht het nou echt zo’n klote-zomer worden als men gisteren voorspeld heeft, geen nood. Neem het ervan en haal een kilootje kalfswangen in huis. Aanbraden, de oven in en vier uur later: klaar ben je. Want comfortfood hoeft echt niet moeilijk te zijn en het is voldoende om de herfstige zomermaanden door te komen.

Langzaam gestoofde kalfswangen

Ingrediënten:

2 el boter of olijfolie

500 gram kalfswangen

peper en zout

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngesneden

1 blik tomatenstukjes (400 gram)

300 ml donker bier (denk eens aan Vlo van Brouwerij ’t IJ)

1 laurierblaadje

bakpapier

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden. Verhit de boter of olijfolie in een ovenvaste pan. Kruid de kalfswangen met peper en zout, en bak deze rondom bruin. Haal de kalfswangen uit de pan en leg deze opzij. Voeg ui en knoflook toe en smoor deze langzaam, tot ze zacht en glazig zijn. Doe de kalfswangen weer terug in de pan en voeg de tomatenstukjes toe, het bier en het laurierblaadje. Vul de pan aan met 200 ml water. Bedek de pan met op maat geknipt, vochtig bakpapier en zet deze in de voorverwardme oven. Laat het vlees (minimaal) 3-4 uur stoven. Errug lekker om puur te eten, met rijst of quinoasalade, of verwerkt tot huisgemaakte ragout: heerlijk bij pasta.

Slagerij NOZ

Eerste van der Helststraat 78