Uitgelicht standaard

proe·ven: proefde, h geproefd 1 onderzoeken hoe iets smaakt: ergens van ~ 2 ondervinden, leren kennen: sfeer ~

Een ervaring waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Als we de Dikke van Dale erop naslaan dan betekent deze handeling dus letterlijk ‘onderzoeken hoe iets smaakt’. Omdat ik mezelf momenteel vrijwillig onderwerp aan een officiële wijncursus, is proeven voor mij in ieder geval een dagelijks evenement op zich geworden. Want hoe vaak staan we nu eigenlijk stil bij de smaak van hetgeen zich momenteel in onze mond bevindt? Mijn conclusie: veeeeel te weinig. In een restaurant wordt ons smaakpalet inderdaad nog wel eens gevraagd om een kennersblik. Maar om nu te zeggen dat je – in de drukte van alledag – bij ieder doordeweeks prakje stilstaat bij de smaaksensatie in je mond? Nee. Niet echt.

Des te leuker zijn dan ook de evenementen waar alles de hele tijd draait om proeven. Waar foodies van onder de rivieren al sinds jaar en dag genieten van het Limburgse Preuvenemint, kunnen we in de hoofdstad pas enkele jaren genieten van een echt proefevent: Taste of Amsterdam.

Dit jaar neemt de organisatie het zekere voor het onzekere: in plaats van september kiest men voor het voorseizoen: van 31 mei tot en met 3 juni kunnen we weer massaal aan de hapjes en de drankjes in het Amstelpark. De line-up is op het moment van schrijven nog niet bekend, al hoorden we in de wandelgangen al wel namen vallen als Blauw, Hotel L’Europe met Hoofdstad Brasserie & Bord’Eau, Toscanini, Bridges en MOMO. Hopelijk weet de organisatie nog een paar michelinwaardige toppertjes te strikken om het evenement weer van borrel- naar een culinair hoogtepunt terug te brengen. Dan hoeven we alleen nog maar te hopen dat de terreinindeling van vorig jaar weer teruggebracht wordt in de oude staat. Want wat hebben we de champagnebar als centraal middelpunt gemist.

Vandaag start in ieder geval de kaartverkoop – we zijn benieuwd!