Uitgelicht standaard

Wij vieren vandaag Sinterklaas met zelf gebakken pepernoten. En wel volgens recept uit het boek ‘De Banketbakker’ van meester banketbakker Cees Holtkamp .

Wat heb je nodig?
150 gram Honing
100 gram Bruine Basterdsuiker
300 gram Roggebloem
3 gram zout
12 gram anijszaad, gemalen
25 gram water
10 gram bakpoeder, gezeefd

En nu aan de slag
Verhit de honing tot 90 graden. Haal de pan van het vuur en roer de bruine basterdsuiker en de roggebloem erdoor. Kneed het deeg even door. (Pas op! Heet!)
Voeg vervolgens het zout, anijszaad, water en bakpoeder toe. Kneed het deeg nog even goed door. Laat het deeg afgedekt 1 dag rusten in een kom op het aanrecht.

Verwarm de over voor op 180 graden
Vet je handen in met een beetje zonnebloemolie. Haal het deeg uit de kom en rol er balletjes ter grootte van een knikker van. Leg de balletjes in een ingevette springvorm. Niet op een bakplaat, want dan zullen de randen van de pepernoten te snel bakken en hard worden. Zorg dat de springvorm helemaal gevuld is, de pepernoten mogen tegen elkaar aanliggen.

Bak de pepernoten 20 minuten in de voorgewarmde oven. Draai na het bakken de springvorm om boven een schaal en haal de pepernoten los van elkaar.

Geen tijd meer
Haal dan die overheerlijke pepernoten van Holtkamp aan de Vijzelgracht.

Patisserie Holtkamp
Vijzelgracht 15
1017HM Amsterdam
tel 020-6248757
fax 020-6269532

Geopend:
ma t/m vr 8:30-18:00
za 8:30-17:00