Uitgelicht standaard

Hoe vaak hoor je niet van iemand ‘Ik heb nú toch een top-adres, echt geweldig! Maar ik zeg niet waar het is, straks zit iedereen daar en is het gedaan met de pret.’

Dat bewuste zinnetje had ik zelf eigenlijk ook in gedachte als iemand zou vragen waar ik afgelopen weekend was. Maar mijn enthousiasme om dit met jullie te delen wint het toch van die gedachte, dus bij dezen…

 

Iedereen die in de stad woont, een drukke baan of onderneming heeft, een gezellig sociaal leven, misschien zelfs kinderen of om wat voor reden dan ook voldoende om handen heeft, moet er soms even uit. En dan niet pootjebaden in het Oosterpark of kamperen aan ’t Twiske. Nee, echt weg wég. Dan is het fijn om een lijstje met vluchtadressen te hebben waarvan je zeker weet dat je er twee dagen later weer even tegenaan kunt. Zo is bij ons in de familie al 25 jaar de Holtweijde grote favoriet, een fantastisch landgoed aan de Duitse grens met uitstekend restaurant.

 

Maar sinds afgelopen weekend is er een nieuwe favoriet bijgekomen, Piloersemaborg. Een monumentale boerderij in het piepkleine Den Ham, vlak boven de stad Groningen. Het gebouw is bijna 400 jaar oud en heeft dus een rijke geschiedenis. Waar vroeger de stal van de boerderij was,  zijn nu 5 luxe gastenverblijven gekomen. Wij waren met 10 man en dan heb je de locatie dus helemaal privé, met uitzondering van het diner.

 

Deze bijzondere locatie wordt gerund door het echtpaar Soek, dat met veel passie en gevoel voor gastvrijheid en lekker en eerlijk eten de gasten in de watten legt. Hilda in de bediening, Dick zwaait de scepter in de keuken. Voorheen kookte hij in het Schathoes en kookte daar zelfs een Michelinster. Nu hebben ze een iets andere formule, een vast menu met wijnen voor een vaste prijs. Wij hadden een zesgangen menu met alleen maar ingrediënten uit de streek. Prachtige, eerlijke en biologische groentes, vlees en vis die even daarvoor nog in het land graasden, de dag ervoor nog in zee zwommen of nog geplukt moesten worden. Ook komt er veel uit eigen tuin. De menu’s wisselen geregeld, Dick heeft zeer nauw contact met al z’n leveranciers en weet dus altijd het beste te krijgen, daar stemt hij het menu op af. Leuk detail is dat de wijn die we deze avond drinken bij Vleck wijnen uit Amsterdam vandaan komt, de trouwe Catch-lezer weet dat we daar afgelopen winter nog een proeverij hebben gedaan.

 

Het diner was prachtig in balans en zeer compleet, met meerdere amuses, een glas prachtige cider als aperitief en een dessert wijn to die for. We aten bijvoorbeeld kraakverse langoustines en prachtige kalfstong die allereerst gepekeld en daarna de hele dag op lage temperatuur was gegaard, wat resulteerde in boterzacht vlees. Het was een prachtige avond dus we zaten aan een lange tafel in de tuin, de zon verdween langzaam achter de boomgaard en even wilden we hier nooit meer weg…

 

Ook het ontbijt de volgende dag was geweldig. Eenvoudig maar gewoon heel goed. Speltbrood, verse eitjes, mooie kazen en vleeswaren uit de buurt, zelfgemaakte jam, flessen boerenmelk en heerlijke thee. Wat wil een mens nog meer?

 

Dit is dus mijn tip voor als je er even tussenuit moet. Ga naar de site, maak een reservering en spring in de auto met je lief of een groep gelijkgestemde vrienden (tafel 4?). Ga je geen spijt van krijgen…

 

foto(4)

2012-01-30 17-06-14----007  Piloersemaborg6-560x235 ResizedImage.ashx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.piloersema.nl