Uitgelicht standaard

Panino PorchettaTijdens de  New Food Fair in de Haarlemmerstraat at ik een broodje Porchetta bij de stand van Italië op Tafel.

De smaak van het jonge varkentje bracht me terug in het kleine barretje in Treviso. Een barretje aan een pleintje waar alle oudjes hun dagelijkse roddels verspreiden. Nadat onze vriend Enzo ons ophaalde van het vliegveld en ons in de watten legde met een ontbijt en een korte rondleiding door de stad trakteerde hij ons trots op een glaasje Prosecco en een broodje speenvarken. Sindsdien heeft het gerecht mijn hart gestolen.

Porchetta wordt in heel Italië gegeten. Waarschijnlijk komt het oorspronkelijk uit de omgeving van Rome. In Treviso zijn ze beroemd om een variant waarbij het biggetje op zijn eerste verjaardag geslacht wordt. De buik wordt gevuld met zout, peper, venkel, knoflook en witte wijn. Vervolgens wordt het een uurtje of 7 uur geroosterd in een (hout)oven.

De Food Fair gemist en geen tijd om naar Treviso te vliegen? Probeer het zelf eens met dit recept van Janneke Vreugdenhil.