Tearoom Quies thee Amsterdam

Vroeger zat mijn moeder na schooltijd om half vier mij op te wachten met een pot earl grey thee en de televisie op The Oprah Winfrey Show. Met een pot thee is snel een goed fundament gelegd voor een gezellig gesprek. Bij gebrek aan een lieve mama in de buurt kun je sinds kort ook gewoon binnenlopen bij Stephanie en Jakob aan de Frederik Hendrikstraat. Want bij Quies Tea wordt er met evenveel liefde een pot thee voor je gezet. Samen met een stukje handgemaakte Marlenka cake naar Armeens recept wil je hier de komende uurtjes niet meer weg.

Wij als drukke, hardwerkende Amsterdammers zijn altijd opzoek naar koffie en vergeten weleens dat je van thee ook een oppepper kunt krijgen, als je weliswaar de juiste kiest. Maté uit Zuid-Amerika heeft bijvoorbeeld een positief effect op de hersenactiviteit door de cafeïne en allerlei goede mineralen in de bladeren. Goed nieuws: je drinkt ‘m (onder vele anderen) in deze hippe tearoom! Quies Tea is uniek in zijn soort in Amsterdam en geeft thee haar ware ereplaats. Met keuze uit zo’n 40 soorten witte, groene en zwarte thee ben je hier wel eventjes zoet. Je kunt er heerlijk op je gemak een halve dag genieten van hoge kwaliteitsthee of langshoppen voor een bekertje to-go. Ik koos voor het langdurige verblijf mét brunch en dat beviel me donders goed.

Tearoom Quies thee Amsterdam

Lichtelijk verborgen achter een gewone deur van een rijtjes huis zit de nieuwe zaak van het uit Tsjechië afkomstige stel. Bij binnenkomst laat de goede sfeer door het fijne interieur met veel hout je gelijk thuis voelen. De zaak is groter dan je in eerste instantie verwacht en er is een fijn plekje om te studeren of werken achterin de zaak. Ik plof neer op de bank in het voorste gedeelte en begin met een pot Milky Oolang, waarbij de theebladeren gedroogd zijn in melk wat zorgt voor een zachte aangename smaak. De thee wordt geserveerd in speciaal gemaakt porselein door een vriend van de twee: geeft het net weer dat extra stukje allure mee. Je denkt misschien dat een potje thee zetten zo gedaan is, maar hier komt iets meer bij kijken dan ik wist. Zo horen er filters op het tap systeem en moet het gekookte water worden afgekoeld met een speciale techniek, omdat het anders de kwaliteit van de theebladeren aantast. Alles voor die perfecte smaak. Je hebt hier te maken met de echte thee-masters uit Tsjechië, waar tearooms al voor een langere tijd een grotere bekendheid genieten…

Tearoom Quies thee Amsterdam

Stephanie en Jakob waren verbaasd toen ze na een vakantie in onze stad zagen dat thee meer een ‘bijzaak’ is tijdens een high-tea waar het toch echt draait om het eten. Tijd voor verandering! Ze verhuisden naar Amsterdam, kochten een pand en starten met hun ondernemingsdroom: de Amsterdammer kennis laten maken met thee van echte gedroogde en opgerolde theebladeren afkomstig uit allerlei windstreken. Hun doorzettingsvermogen werd op de proef gesteld door tegenslagen met het bestemmingsplan, maar een jaar later openden ze hun tearoom. De eerste in Amsterdam. En daar zijn wij enorm blij mee!

Quies Tea Amsterdam thee

De high tea brunch mag er wezen. De naam impliceert dat je het op brunch- en op high tea tijd kunt doen: win-win! Het grote houten dienblad staat vol met zoete lekkernijen geïmporteerd uit Tsjechië met als topstuk de honing zoete Marlenka cake. De cake vind ik boterzacht en de lemon honing variant wint het nipt van de classic met walnoten en de variant met chocolade en melk. Wat een genot! Liever wat hartigs? Hier is ook aan gedacht met geroosterde pitabroodjes met feta kaas, olijven en een goede kruidenmix.

“Is die tearoom ook een beetje date-waardig?”, vroeg mijn dateverslaafde vriendin. Absoluut! Want met verschillende potten thee kun je urenlang gezellig kletsen zonder dat je de volgende dag hoofdpijn hebt en niet meer weet wat je hebt verteld… Pluspunt: de zaak is de godganse dag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Quies Tea

Frederik Hendrikstraat 24

Tearoom Quies thee Amsterdam