amsterdammertje

Eerder dit jaar was ik een van de gelukkigen die mocht aanschuiven bij 24H Pressroom. Tijdens dit event kookten 12 sterrenchefs in 24 uur de sterren van de hemel en bereide ze ieder 3 gerechten voor het goede doel Dance4life. Een van de chefs die we toen troffen was André Gerritsen van ‘t Amsterdammertje. Ik was meteen heel erg enthousiast over zijn gerechten dus de nieuwsgierigheid was gewekt om eens een bezoekje te brengen aan ’t Amsterdammertje zelf. Door de naam denk je al snel dat het restaurant in onze hoofdstad ligt maar de naam zet je een beetje op het verkeerde been want het ligt in het pittoreske Loenen aan de Vecht. Afgelopen week was het eindelijk zo ver en vol verwachting togen we naar het mooie Loenen om eens nader kennis te maken met de kookkunsten van André Gerritsen en zijn team.

In een oude boerderij midden in het dorp vind je zijn onderkomen. Een hele andere setting dan de zaken van onze hoofdstad waar we normaal gesproken over schrijven maar dit bezoek is wel de moeite waard om eens een uitzondering te maken en eens over onze ervaring buiten de stadsgrenzen te schrijven.

De sfeer is gemoedelijk en ondanks het feit dat het restaurant al enige jaren een Michelinster heeft zou je misschien verwachten dat het er wat stijver aan toe gaat. Maar niets van dat alles, het team draagt een stoere outfit van spijkerstof, loopt op sneakers en is voor een sterrenzaak vrij jeugdig. Hierdoor wordt een bezoek aan de zaak toch wat toegankelijker dan je waarschijnlijk in eerste instantie zou verwachten. Erg leuk.

amsterdammertje 2

Van de kookkunsten was ik eerder dit jaar dus al onder de indruk en we worden dan ook niet teleurgesteld. In tegendeel. Het is écht genieten geblazen en we zijn dan ook over alle gerechten super enthousiast. Wat opvalt is dat er aardig wat Aziatische invloeden terug te vinden zijn in de gerechten. Zo eten we rouleau van in lapsang souchong gemarineerde boerderijkip met een salade van Noordzeekrab, mangochutney en vadouvan, gevolgd door gebakken schol met zoete aardappel, limoen, wilde spinazie en een schuimige saus van Thaise curry. En zo volgende nog veel meer van dit sort fijne gerechten. Ik kan niet anders zeggen dan dat het allemaal geweldig was en het zeker de moeite waard is om hiervoor naar Loenen te rijden. En daarna nog eens terug te komen.

amsterdammertje 1

Mocht je nu denken, dat klinkt allemaal wel goed maar het is toch een beetje lastig om vanuit Loenen weer thuis te komen. Daar zat ik ook een beetje mee in mijn maag want eerlijk is eerlijk bij zo’n heerlijk diner hoort natuurlijk een wijnarrangement en dan is terugrijden geen optie. Dan heb ik nu een goede tip voor je. Want tegenwoordig kun je dus een “ Bob” inhuren via Rent a Bob die je na je diner komt ophalen en je in je eigen auto weer naar huis brengt. Wij hebben hier gebruikt van gemaakt en het werkte perfect. Je geeft vooraf door hoe laat je opgehaald wil worden en op de afgesproken tijd staat je chauffeur klaar. Easy does it. Ideaal!

amsterdammertje 3

Restaurant ’t Amsterdammertje
Rijksstraatweg 119
Loenen aan de Vecht