Thijs by Dikker & Thijs Amsterdam

Ik fiets al sinds jaar en dag langs Dikker & Thijs, het hotel gelegen aan de Prinsengracht, net om de hoek van de Leidsestraat. Ik vond de naam altijd wel aansprekend, maar heb er verder eigenlijk nooit bij stilgestaan. Het was er gewoon, als één van die geografische ijkpunten in de stad: ‘je moet voorbij Dikker & Thijs fietsen, en dan linksaf’. Niets meer, niets minder.

Inmiddels kijk ik met iets meer bewondering naar dit hotel. De nieuwe – piepjonge -general manager Melle van Uden heeft me er namelijk uitgebreid over bijgepraat. Met als resultaat dat van nu af aan de routebeschrijving die ik doorgeef meer in de trant zal zijn van: ‘voorbij Dikker & Thijs fietsen, en dan… wist je eigenlijk dat dit hotel hier gewoon al ruim honderd jaar zit? Ze hebben trouwens ook echt een rol van betekenis gespeeld, in de verculinalisering van Amsterdam. Echt nooit geweten. Er is hier trouwens ook een boek over uitgebracht. Maar goed, waar was ik? Oh ja, na Dikker & Thijs dus, en dan linksaf.’

Thijs by Dikker & Thijs Amsterdam

Het hotel Dikker & Thijs, en dat komt vooral door hun culinaire herkomst, bestaat namelijk uit verhalen. Ontzettend veel verhalen. Over de stad zelf, over de manier hoe zij Amsterdam en dus Nederland lieten kennismaken met de Franse cuisine, over luxe delicatessen die zij als enige in de stad mochten verkopen (kaviaar bijvoorbeeld, maar ook kiwi), over een michelinster, over de Nederlandse chefs van niveau die hier gewerkt hebben. En al die verhalen verdienen het om bij stil te staan.

Ben je op zoek naar een aanleiding hiervoor? Die heb ik ook nog eens voor je. Het restaurant, bekend om vooral Franse klassiekers, is vernieuwd. Is laagdrempeliger geworden, met wel nog steeds een aantal Franse klassiekers op de kaart, maar geserveerd op ‘gewoon’ houten tafels in plaats van ingedekt met zwaar, wit linnen op tafel. En daarmee is Thijs dus toegankelijker voor een jonger publiek. Wel vind je hier nog steeds kalfszwezerik op de kaart, maar dan wel in een simpele versie dan voorheen, en gerechten als wijngaardslakken, steak tartare, een burger en een half boerderij-kippetje.

Net als veel andere zaken vandaag de dag maken ze ook hier bij voorkeur gebruik van lokale producten. Bij Thijs uit zich dat vooral in de Amsterdamse brouwsels die er op de drankenkaart staan, inclusief de speciaalbiertjes van Gebrouwen door Vrouwen en Two Chefs Brewing. Saignant detail: bij Thijs kun je onder het genot van het late middagzonnetje prima terecht voor een originele oester-pairing. Met een biertje van Two Chefs Brewing erbij. Die kenden we nog niet!

Restaurant Thijs by Dikker & Thijs

Prinsengracht 444

Thijs by Dikker & Thijs Amsterdam

Thijs by Dikker & Thijs Amsterdam

Thijs by Dikker & Thijs Amsterdam